Tüntettek az anarchisták Rómában

2023. február 4. 19:20
A fővárosban rendkívüli biztonsági készültség kísérte a megmozdulást, a néhány száz tüntetővel szemben rohamrendőrök sorakoztak fel.

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.

Vörös színű füstbombákkal, valamint a kormány, a politikai intézmények és a sajtó elleni szlogenekkel zajlott az anarchisták tüntetése Rómában szombat délután. A tüntetők transzparensein többek között a „terrorista állam”, „a kínzás állami gyakorlattá vált”, az

„újságírók a rendőrség és a minisztériumok szolgái” feliratok voltak olvashatók. 

A fővárosban rendkívüli biztonsági készültség kísérte a megmozdulást, a néhány száz tüntetővel szemben rohamrendőrök sorakoztak fel. A demonstráció útvonalán az üzletek és éttermek is lehúzták redőnyeiket. Hasonlóképpen a milánói Opera börtön előtt is anarchista tüntetés zajlott. A rendőröket kövekkel dobálták. Az újságírókat a tüntetők távol tartották, mivel nem akarták, hogy az esetleges felvételekkel azonosítani tudják őket.

A tüntetés okai

A tüntetéssel az Olaszországban évtizedek óta aktív, úgynevezett

anarchista mozgalom csoportjai egyik tagjuk, Alfredo Cospito börtönkörülményei enyhítését követelték.

Az 55 éves Cospito, az úgynevezett Informális Anarchista Föderáció (FAI) korábbi vezetője, tíz éve van börtönben terrorizmusért: 2012-ben lábon lőtte Roberto Adinolfit, az Ansaldo vállalat atomenergiáért felelős mérnökét, valamint pokolgépet helyezett el egy csendőrkaszárnyánál.

Tavaly tavasztól – a szervezett bűnözésért, terrorizmusért elítéltekre kiszabott – legszigorúbb börtönbüntetésre ítélték, ami ellen októberben éhségsztrájkba kezdett. Megromlott egészségi állapota miatt hétfőn egy szardíniai börtönből a milánói Opera börtönbe helyezték át. Az anarchisták válaszul december 2-án felgyújtották az athéni olasz nagykövetség első tanácsosa autóját. A merényletet egy görög, de olasz nevű anarchistacsoport vállalta magára, üzenetükben Alfredo Cospitóra hivatkoztak.

Az idei fejlemények

Januárban Barcelonában az olasz főkonzulátus egyik ablakát betörték, a bejárati kaput pedig lefestették. Berlinben a nagykövetség egyik munkatársa járművét felgyújtották, ami után megerősítették az összes diplomáciai képviselet védelmét. Később római rendőrőrs épületénél robbant Molotov-koktél, majd anarchistacsoportok csaptak össze a rendőrséggel a fővárosban és Trentóban.

Egy hete a liguriai Il Tirreno napilap igazgatójához érkezett borítékban lövedék:

a csatolt üzenetben az állt, ha Alfredo Cospito meghal, bírók és ügyészek válnak célpontokká.

Korábban hasonló fenyegetést kapott Francesco Saluzzo torinói ügyész, aki életfogytiglanit kért Alfredo Cospitóra. A kormány és a hatóságok határozott fellépését ígérte a miniszterelnöki hivatal január 29-én kiadott közleménye, amely hangsúlyozta, hogy a terrorakciók nem félemlítik meg az intézményeket.

„Az állam nem egyezkedik azokkal, akik fenyegetik” – hangoztatta a közlemény.

A helyzetet a pártok vitái tették feszültebbé: az ellenzéki Demokrata Párt (PD) képviselői látogatást tettek Alfredo Cospitónál. A jobboldali kormánypártok szerint a baloldali PD így nem csak Cospito, hanem a hasonlóképpen szigorított börtönre ítélt maffiatagok mellett is elkötelezte magát.

(MTI)

Nyitókép: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés