Svájc túllépne a semlegesség elvén, hogy segíteni tudjon Ukrajnának

2023. február 3. 17:49
A berni parlament azon dolgozik, hogyan lehetne törvényhozási megoldást találni arra, hogy a kőbe vésett katonai semlegesség elvét megkerülve Svájc mégis részt tudjon venni az Ukrajna számára történő európai fegyverszállításokban.

***

Svájc különleges alkotmányos rendje alapján a berni kormány hiába akarna egy olyan háborús helyzetben, mint például a jelenlegi ukrajnai, fegyvereket küldeni egy másik állam számára, a katonai semlegesség doktrínája miatt ezt nem teheti meg.

Az alpokbeli ország öt évszázada gyakorlatilag, 1815 óta viszont nemzetközi jogi értelemben is semleges, ami azt jelenti, hogy egyetlen katonai, gazdasági vagy politikai szövetségnek sem tagja (sem az EU-nak, sem a NATO-nak), illetve

háború esetén egyetlen hadviselő felet sem támogathat.

Ekképp közvetlenül fegyvert sem szállíthat hadban álló állam számára, és más országból importált fegyvert sem adhat át egy hadviselő harmadik államnak.

A jelen problémát leginkább az okozza, hogy a semlegesség miatt Svájc nemcsak a saját fegyvereit nem adhatja át, de más államok svájci gyártású fegyverzetét sem engedélyezheti átadásra harmadik ország számára háborús célra (a fegyvergyártási szerződések ezt a reexport-tilalmi klauzulát tartalmazzák). Bern több európai ország (Németország, Spanyolország, Dánia) tervezett fegyverszállítását akadályozta meg erre az elvre hivatkozva, Kijev többszöri kérelme ellenére is. Ráadásul a nemzetközi jog szerinti semlegesség azt is jelenti, hogy a semleges országnak a háborús felektől egyenlő távolságot kell tartania, vagyis

ha az egyik számára közvetett módon fegyvereket juttat, azt kellene tennie a másik hadviselő féllel is.

 

Női képviselők tanácskozása a berni parlamentben 2021. október 29-én  –  forrás: Fabrice COFFRINI / AFP

 

A svájci törvényhozók ezt a jogi gordiuszi csomót próbálják átvágni a napokban, amikor a berni parlamentben olyan törvényhozási megoldást keresnek, amely egyszerre lehetővé teszi a semlegesség fenntartását és az Ukrajna számára történő fegyverszállítást.

A svájci liberális párt, a Szabad Demokrata Párt még júniusban egy törvénymódosítást nyújtott be a berni törvényhozás elé, amely lehetővé tenné, hogy a „svájci értékeket osztó”

államok a svájci kormány kifejezett engedélye nélkül is továbbadhassák a fegyvereket Ukrajna számára.

Egy másik jogszabály-alkotási ötlet szerint a svájci kormány módosíthatná a fegyverszállítási jogszabályok újraexportálást tiltó klauzuláit akképp, hogy azon harmadik államok területén fekvő konfiktus-zónákba, ahol az ENSZ Közgyűlésének megítélése szerint a felek nemzetközi jogsértést követtek el, mégis lehessen szállítani fegyvereket.  

Egy harmadik variáns szerint úgy lehetne módosítani a meglévő törvényeket, hogy a svájci gyártású fegyverek más államok általi újraexportját Svájc nem akadályozná meg, ha az ominózus fegyverzetet bizonyítottan az orosz agresszor ellen viselt ukrajnai háborúban használnák fel. Ha ez a módosítás átmenne a berni parlamenten, a jogszabály akkor is csak 2025 végéig maradna hatályban.

Az első módosító javaslatot egyébként pénteken fogja megtárgyalni a parlament biztonságpolitikai bizottsága, és várhatóan többségi támogatást fog kapni a pártok részéről.

A svájci törvénymódosítások menete azonban nagyon időigényes,

szövevényes házszabályi rendelkezések által előírt eljárási rend mentén kell elfogadni őket, így szakértők szerint legkorábbi hatályba lépésük nyárra várható csak. Ukrajna azonban tavasszal tervezi újabb ellentámadását, illetve szintén tavaszra sejti az oroszok újabb támadó hadműveletét – a nyár így már késői segítség lehet Ukrajna számára Svájc részéről.  

--

Nyitókép: Svájci zászlót lobogtatnak a berni parlament épülete előtt 2022. szeptember 19-én  –  forrás: Fabrice COFFRINI / AFP

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elmebeteg állatok... Hitlertől Sztálinig jó volt nekik a semlegesség... na de MELITOPOL meg ARTYEMOVSZK!

Jó az a törvény, nem kéne piszkálgatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés