Németország 88 Leopard 1 harckocsit küld Ukrajnának

2023. február 3. 12:53
Kijev hónapok óta sürgeti szövetségeseit, hogy küldjenek harckocsikat.

A német kormány jóváhagyta, hogy a Rheinmetall fegyvergyártó cég régi Leopard 1-es harckocsikat szállítson Kijevbe – olvasható a Politico cikkében.

Megerősíthetem, hogy a Leopard 1 harckocsikra a kormány kiadta az exportengedélyt”

– mondta Steffen Hebestreit kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón, anélkül, hogy konkrét számokat megerősített volna. Korábban a Süddeutsche Zeitung arról számolt be, hogy Berlin jóváhagyta a német Rheinmetall fegyvergyártó cég tervét, hogy 88 régebbi Leopárdot adjon el Kijevnek, miután ezeket kijavították, összesen több mint 100 millió euróért.

A lap szerint a lépés további fordulatot jelent Berlin ukrajnai tankokkal kapcsolatos politikájában, kilenc nappal azután, hogy a kancellária bejelentette, hogy egy európai koalíció keretében egy század Leopard 2 harckocsit küld Kijevbe.

Kijev hónapok óta sürgeti szövetségeseit, hogy küldjenek tankokat, mondván, hogy több százra van szüksége egy esetleges tavaszi ellentámadáshoz. Az Egyesült Királyság is ígéretet tett arra, hogy saját Challenger 2 harckocsijaiból küld Kijevnek néhányat, míg az Egyesült Államok 31 M1 Abrams harckocsit.

 

Kapcsolódó videós tartalmunk: 

 

Nyitókép: PATRIK STOLLARZ / AFP

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Leopard 1. Szóval a németek most tartanak ott, ahol a lengyelek kilenc hónappal ezelőtt, hogy odaadják a kiselejtezett holmijaikat.
Ezután legalább az amerikaiak, ukránok és oroszok is utálni fogják őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés