Dollárbaloldal: Korányi még Karácsony tanácsadójaként utazgatott Washingtonba

2023. február 3. 15:24
A 2020 januárja és 2022 februárja között lezajlott nyolc utazás összesen mintegy 1,6 millió forintba került, a tanácsadó négy alkalommal az Egyesült Államokban járt.

A Magyar Nemzet birtokába került egy táblázat, amely azt tartalmazza, hogy a dollárbaloldalt az Egyesült Államokból több milliárd forinthoz juttató Action for Democracy (AfD) alapítója, Korányi Dávid – egykori – főpolgármesteri főtanácsadó milyen hivatalos külföldi utazásokon vett részt. A 2020 januárja és 2022 februárja között lezajlott utazások összesen mintegy 1,6 millió forintba kerültek.

Találkozott Alex Sorossal is

Korányi nyolc ilyen jellegű utazása közül négy Washingtonba irányult, azaz az Action for Democracy révén 2022 elejétől a dollárbaloldal pénzgyűjtését intéző – Bajnai Gordonnal is kapcsolatban álló tanácsadó – városdiplomáciai főtanácsadó minden második hivatalos külföldi útja az Egyesült Államok fővárosába vezetett.

Mindemellett Korányi egy brüsszeli és londoni (összevont), egy pozsonyi, és egy glasgow-i útról adott számot. A főtanácsadó az USA-beli útjainál útiköltséget nem számolt el, csak dologi költségeket.

A legdrágább egy 2021. november 8–12. közötti skóciai út volt,

amely 636 ezer 574 forintba került. Ekkoriban rendezték Glasgow-ban a COP 26 globális klímacsúcsot, melyre a résztvevők egy része négyszáz magánrepülőgéppel érkezett. A skóciai klímacsúcs alkalmával Korányi útiköltsége közel negyedmilliós (241 ezer 561 forint) volt, de elszámolt 168 ezer 174 forint szállásköltséget, valamint 158 ezer 647 forint dologi költséget is, továbbá 60 ezer 408 forint napidíjat. 

2022. február 18. és február 20. között pedig egy müncheni konferencián vett részt Alex Sorossal, néhány napon belül, február 24-én pedig meg is történt az első átutalás a Korányi-féle szervezettől Magyarországra.

„Valamikor biztos járt benn a Városházán”

Egyébként Korányi felesége, Mihalik Enikő maga is bevallotta: több mint egy évig nem jártak Magyarországon, pedig ezen időszak alatt Korányi a főpolgármesteri hivatal fizetett alkalmazottja volt. Karácsony Gergely korábbi főtanácsadója azért maradhatott távol a Városházától, mert – a lap értesülései szerint – 2020 júniusában a főpolgármester lehetővé tette számára, hogy munkakörét részben távmunkavégzés keretében lássa el,

változatlanul havi kilencszázezer forintos illetmény ellenében.

A lap emlékeztet arra, hogy Korányi Városházáról való távozása kapcsán Bohár Dániel megkérdezte Kiss Ambrust, hogy a főtanácsadó mikor járt utoljára az épületben: „Hú, erre emlékeznem kellene? Valamikor biztos.” – válaszolta a főpolgármester-helyettes, majd hozzátette: „szerintem ez nem az én feladatom, hogy számoljam, hányszor van itt bent”.

Korányi közös megegyezéssel távozott a főpolgármesteri hivatalból, 2022. november 30-i hatállyal.

***

Az ügyben a következő kérdésekkel kerestük meg a Városházát, amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Tudomása volt-e a városvezetésnek Korányi Dávid washingtoni útjairól? Ki fizette azokat? Igazak-e azok a sajtóértesülések, melyek szerint közpénzből finanszírozták azokat?

Nyitókép: Nyitókép: Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral a Capitolium előtt 2009-ben (MTI/Beliczay László) 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés