„Végül nem lőtte le, hanem csak közvetlenül a füle mellett sütötte el a ravaszt” – egykori orosz tiszt beszélt az ukrán foglyok kínzásáról

2023. február 2. 18:22
 Konsztantyin Jefremov a BBC-nek adott interjú végén elnézést kért az ukránoktól.

„Akkoriban senki sem hitte, hogy háború lesz. Mindenki azt hitte, hogy ez csak egy gyakorlat. Biztos vagyok benne, hogy még a rangidős tisztek sem tudták” – mondta a BBC-nek Konsztantyin Jefremov, egykori orosz tiszt 2022. február 10-ről, amikor megérkezett a Krím-félszigetre. 

Pontosan két hét múlva az oroszok lerohanták Ukrajnát, február 27-én pedig Jefremov már Melitopolban volt. 

Áprilisban aztán Bilmakba került az embereivel, ott tapasztalta a foglyokkal való orosz bánásmódot, ami végül a hadsereg elhagyására késztette.

Egy bekötött szemű katona feje mellé fegyvert tartott az egyik orosz ezredes, megfenyegette, háromig számol, és vége az életének.

Végül nem lőtte le, hanem csak közvetlenül a füle mellett sütötte el a ravaszt – szól az egyik története.

Az egyik ukrán bevallotta, hogy mesterlövész, erre az orosz parancsnok üvöltve megkérdezte tőle, házas-e. Igennel felelt. A magas rangú tiszt parancsot adott, hogy hozzanak egy felmosót, mert lányt csinálnak belőle, és a videót elküldik a feleségének – ez egy másik eset, amiről Jefremov beszélt az interjúban.

Az extiszt állítólag olyat is tapasztalt, hogy vallatás közben kiverték a fogát egy ukrán katonának, vagy lábon lőtték. Erre, a lábon lőtt ukrán katonára orosz egyenruhát adtak, hogy ellássák az orvosok, és segítsenek rajta.

Jefremov nyáron hazatért, és Csecsenföldön kapott munkát, de jelezte kilépési szándékát a hadseregből. Végül, elmondása szerint,

nem engedték, hogy a saját kezdeményezésére távozzon, hanem elbocsátották a haderő kötelékéből.

Végül ősszel, a mozgósítás bejelentését követően egy orosz emberi jogi csoport segítségével hagyta el Oroszországot.

Az egykori tiszt a beszélgetés végén elnézést kért az ukránoktól. Mint mondta, embert ugyan nem ölt, de nem tud megbocsátani magának, mert részt vett a háborúban.

Nyitókép: Képernyőmentés, BBC

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU-ban már ravaszt is lehet sütni. Nem hallottad?

kilora megvett soros ugynok...

addig meg hiheto is hogy ijesztgettek. De hogy orosz egyenruhat adnak ra "hogy ellassak az orvosok" ?

ez nem eletszeru. ha az orvosnak odaadnak egy embert (ukran vagy akarmilyen ruhaban) es egy csapat gepfegyveres mellette azt mondja hogy ezt lasd el, akkor nem hiszem hogy barmilyen ontudatos orvos azt mondana, hogy nem mert nem orosz.

Elhiszem, nem lep meg amit mond, bár ezek azért nem tömeggyilkosságok és nagyon egybecsengenek azzal, amit az amerikaiak műveltek Irakban. Azt gondolom, hasonlók a másik oldalon is megtörténtek. Arról is nyilvánosságra került már felvétel, amikor orosz hadifoglyokat öltek meg. Hol vannak már azok az idők, amikor a harcoló felek tisztelték az ellenfél vitézségét és bátorságát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés