A Leopard sem csodafegyver

2023. február 2. 17:00
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér
Bár a felajánlott létszámot figyelembe véve mindenképp impresszív felhozatalt láthatunk, az ördög a részletekben rejlik.

„Az információs dömping közepette érthetően felmerül az olvasóban az az egyszerű kérdés, hogy »mit is érnek valójában a nyugati tankok?« Nos, elsőként érdemes azt megvizsgálni, egyáltalán pontosan hány harckocsit kap Ukrajna, mivel még abban sincs teljes egyetértés.

Az e sorok írásakor elérhető adatok alapján az elkövetkező hónapokban 77+6 nyugati és 60 szovjet eredetű harckocsi átadása vehető biztosra, míg további, nagyjából 80-100 egység bejelentése várható.

Bár ez még mindig nem éri el a Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök által a sikeres ellentámadás feltételeként tavaly decemberben belengetett 300-as értéket, ám így is az elmúlt időszak egyik legnagyobb nyugati felajánlását láthatjuk. Egyúttal a 300-as darabszám sem véletlen, mivel a szovjet doktrína szerint egy páncélos hadosztálynak többek közt 296 harckocsival, 230 gyalogsági harcjárművel és 54 önjáró tüzérségi löveggel kell rendelkeznie. Kijev pedig haderejének reorganizációja során úgy tűnik a nyugati technika segítségével legalább egy páncélos hadosztályt kíván kiállítani, az újonnan létrehozott 9. és 10. hadtestek segítségével, amelyeket többségében nyugati technikával kíván felszerelni.

Így nem véletlenek az elmúlt időszak nagyobb számú szállító harcjármű felajánlásai sem.

Ugyanis a nehézdandárok létrehozásához a harckocsik mellett szükség van a gépesített gyalogságot szállítani képes csapatszállítókra, valamint az ellenséges járművekkel harcot felvenni képest gyalogsági harcjárművekre. Támadás során a harckocsikat, mint a dárda hegyét kell elképzeljük, amelyekkel az említett csapatszállítók és harcjárművek közösen mozognak. Egyúttal a támadás sebességét pedig mindig a leglassabb egységek határozzák meg, amely jelen esetben a csapatszállítók terén mutatkozik.

Bár a felajánlott létszámot figyelembe véve mindenképp impresszív felhozatalt láthatunk, az ördög a részletekben rejlik. Ami pedig nem más, mint a felajánlás összetétele.”

Nyitókép: Wojtek RADWANSKI / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fejlett páncézata van a Leopárd2-nek.
Védelmi képessége kinetikus energiával romboló (KE) lövedékkel szemben a toronyrészen 50–60 cm, a test homlokpáncélján 40–60 cm vastag hengerelt acéllemezzel egyenértékű.
A tesztek alapján a 120 mm-es urán APFSDS lőszerek 1,3 km távolságból, a 152 mm-es kumulatív és 105 mm-es wolfram APDS lőszerek közvetlen közelről sem képesek áttörni a páncélt.

Majd a németek adnak a magukéból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés