Munkában a falanszterépítők élcsapata

2023. február 1. 12:51

Rajcsányi Gellért
Az új idők haladó agymosására egyelőre immunis Magyarországon még egyedileg észlelhetők a be-beszivárgó woke törekvések.

A minap a Qubit nevű, magát tudományosnak nevező, a 444-gyel együttműködésben készülő portál egyik szerzője az angolul ageismnek nevezett, megkonstruált társadalomtudományi fogalmat próbálta átültetni magyar nyelvre. Le is fordította a szót korizmusnak. A fogalom az elmélet szerint az emberi életkorokhoz köthető, elítélendő, meghaladandó „előítéletekről” szól. Nos, azt, hogy minden embert méltóság illet meg, hogy tisztelettel illik bánni mindenkivel, hogy a jog előtt egyenlők vagyunk, az nyilván a zsidó-keresztény hagyományoktól, a jézusi tanításoktól a felvilágosodáson át a jog uralmának ethoszáig alapvetés a mi civilizációnkban. Csak az a baj, hogy a woke elvárásrendszer nem itt ér véget – hanem pont itt kezdődik, és kezdi csavargatni a szavakat, fogalmakat, egyéni és közösségi létezésünk józan alapjait.

A Qubit szerzője – bizonyos Dombrovszki Áron, fiatal filozófus, a kiléte mindegy, hívhatnák tőlem Gáspár Menyhért Boldizsárnak vagy Hanna Anna Mariannának is – Vessünk véget a korizmusnak! című eszmefuttatásában fájlalja többek között, hogy az idős emberek a filmekben ritkán szerepelnek akciók hőseiként, ellenben sokszor passzív vagy beteg karakterek. Azta! Fáj a szerzőnek az is, hogy a való világban az idősebb emberek hajlamosak atyáskodni.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés