Felfelé az eszkalációs létrán

2023. február 1. 10:14

Koskovics Zoltán
Bármit lépnek is az oroszok, egyvalamiben biztosak lehetünk: szemernyit sem fog javulni a háborútól szenvedő ukrán emberek sorsa.

A nehéztankok szállításával a Nyugat újabb lépést tett felfelé az eszkalációs létrán. Hatalmas diplomáciai és médiakampány előzte meg a német Leopard 2 harckocsik átadásának bejelentését, amely meghozta a kívánt hatást. A végső döntéstől láthatóan vonakodó Olaf Scholz kancellár beadta a derekát, és közölte: Németország szállítani fog a nehéztankjaiból, és nem gördít akadályt az elé, hogy más országok reexportálják a német haditechnikát. Így több tucat nehézharckocsi érkezhet Ukrajnába még tavasszal, az év végéig pedig számuk meghaladhatja a százat.

A német kancellár bizonyosan tisztában volt azzal, hogy döntésével jelentősen megváltoztathatja a háború menetét, ezért is ragaszkodhatott ahhoz, hogy kizárólag akkor hagyja jóvá a Leopardok szállítását, ha az Egyesült Államok is hajlandó Abrams tankokat adni Kijevnek. A nyilvánvaló háborús eszkaláció számos veszéllyel fenyeget, s az ezzel járó felelősséget és kockázatot Berlin kizárólag Washingtonnal megosztva volt hajlandó vállalni.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés