„Iszonyú hibákat követtünk el” – önkritikusan nyilatkozott Demszky Gábor

2023. február 1. 11:50
A decentralizációt ma már rossznak tartja az egykori liberális politikus.

Önkritikus interjút adott Demszky Gábor a XX. Század Intézet Arcok a múltból című sorozatában. A Budapestet 1990 és 2010 között vezető SZDSZ-es politikus főpolgármesteri időszaka legnagyobb eredményének azt tartja, hogy Budapest egy szürke, leszakadó településből multikulturális világváros lett. Kiemelte a Fesztiválzenekart, a Sziget Fesztivált, a Trafót, a Levéltárat, a Szabó Ervin Könyvtár bővítését és a szociálpolitika eredményeit.

Ugyanakkor iszonyú hibákat követtünk azzal, hogy szétdaraboltuk Budapestet. Ezzel egy olyan helyzetet hoztunk létre, amelyben egyrészt párhuzamos feladatok vannak, kerületi, illetve fővárosi szinten, másrészt megoldatlanságok, például a BKV és a tömegközlekedés. Gyengítettük Budapestet és hagytuk, hogy kilendüljön a teljes centralizáció irányából a teljes decentralizáció irányába” – fogalmazott Demszky, aki további bűnnek tartja azt, hogy nem oldották meg a BKV finanszírozását. Véleménye szerint szinte minden, ami a jelenkor feszültségeit okozza, már jelen volt 1990-ben. Ezeknek egy része a helyes irányba indult és megoldódott, de most azok a strukturális problémák feszítik szét a magyar rendszert, amit akkor okoztak.

( Az interjú még 2012-ben készült, a You Tube-ra azonban csak 5 napja került fel.)

Nyitókép: YouTube

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a helyzet, hogy a decentralizáció miatt már 1990-ben is pampogott, és az MDF bűnének nevezte. Szar dolog 50 évesnek lenni, mert emlékszem az akkori vitákra.

Szóval úgy élte meg, hogy az SZDSZ Göncz papa utáni legnagyobb közjogi méltóságaként az MDF kormány személyesen őt szívatja Budapest decentralizálásával, és így az ő hatalma korlátozásával.

Horvat villa megvan még?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés