Megtalálták az elveszett radioaktív kapszulát Ausztráliában 

2023. február 1. 14:14
Stephen Dawson miniszter szerint a keresőcsoportok valóban tűt találtak meg a szénakazalban.

Az ausztrál hatóságok szerdán megtalálták a korábban eltűnt radioaktív kapszulát, miután csaknem egy hétig keresték egy 1400 kilométeres országút mentén – közölte a helyi katasztrófavédelmi tárca vezetője.

Stephen Dawson miniszter kijelentette, hogy a hadsereg ellenőrzi a sugárzó eszközt, és csütörtökön Perthbe, biztonságos létesítménybe szállítják. A politikus hangsúlyozta, hogy ha figyelembe veszik a kutatási terület nagyságát,

a tárgy megtalálása óriási feladat volt.

A keresőcsoportok valóban tűt találtak meg a szénakazalban – tette hozzá.

A kapszula sugárzását egy speciális detektorral felszerelt, óránként 70 kilométeres sebességgel haladó járműről érzékelték – közölte Nyugat-Ausztrália állam katasztrófaelhárítási hatósága. Ezután a hatóság munkatársai, sugárzási szakemberek és mások az országútnak a kiválasztott szakaszát fésülték át a szállítás közben eltűnt apró kapszulát keresve.

A kapszula egy olyan mérőeszköz része volt, amelyet a Rio Tinto Gudai-Darri bányájából származó vasérc betáplálási sűrűségének mérésére használtak az állam Kimberley régiójában. A szállítmány egy Perth külvárosában lévő létesítménybe tartott –

ez a távolság nagyobb, mint Nagy-Britanniát átszelni északról délre.

Elvesztését január 25-én vették észre, amikor a szállítmány megérkezett a célállomására, egy raktárba. A tisztviselők szerint a kapszula nyilvánvalóan leesett egy teherautóról az út szélére. Hozzátette, nem valószínű, hogy szennyeződés érte a térséget. A 6 milliméter átmérőjű és 8 milliméter hosszú ezüstkapszula cézium-137-et tartalmaz, amely óránként 10 röntgensugárnak megfelelő sugárzást bocsát ki.

(MTI)

***

Bocsánatot kér a bányavállalat a szállítás közben elhagyott, radioaktív kapszula miatt

Nyitókép: HANDOUT / GOVERNMENT OF WESTERN AUSTRALIA / DEPARTMENT OF FIRE AND EMERGENCY SERVICES / AFP

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés