Tűzifaprogram: kár volt a hisztériáért, a hatalmas igény sem veszélyezteti az erdőket

2023. február 2. 9:00
A fakitermeléssel kapcsolatos tavalyi szabályváltozások után sokan farkast kiáltottak, mondván, harangoztak a hazai erdőknek, a tűzifaprogram felülírta a természetvédelmet. Túl a tél felén az Országos Erdészeti Egyesület elnöke a Mandinernek ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: a jelentősen megemelkedett tűzifaigényt „erdeink állapotának legkisebb sérelme nélkül” tudják kielégíteni.

„Magyarországot nem fenyegeti az erdőirtás veszélye” – Fábián Attila, az erdőmérnököket képző Soproni Egyetem rektora már tavaly így nyilatkozott a Mandinernek, miután nagy hullámokat vert az energia-veszélyhelyzet miatt hozott, a fakitermelés módosítását tartalmazó kormányrendelet. A jogszabályról a kritikusok azt mondták, totális erdőirtással fenyeget. Néhány hónappal a történtek után, túl a tél derekán arról faggattuk az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) elnökét, mennyi tűzifát igényeltek a magyarok, az erdőgazdaságok pedig hogyan állják a sarat.

Tűzifavásárlás: óriási az igény

„Társaságunknál, a Dunakanyar és a nógrádi régió térségében az érintett időszakban szokásos mennyiség mintegy háromszorosára nőtt a lakosság tűzifaigénye” – mondta a Mandinernek az Ipolyerdő Zrt. vezérigazgatója, az OEE elnöke az elmúlt őszről és a tél eddigi részéről. Kiss László hangsúlyozta, kiemelten kezelik a lakosság kiszolgálását, amelyet az egyéb igények átütemezésével teljesíteni is tudnak. A fakitermelések volumenét mintegy 15 százalékkal emelték, ami „a korábbi alulhasznosítás miatt még maradéktalanul megvalósítható a fenntarthatósági kereteken belül”.

Fotó: MTI/Kovács Anikó
A szakember kifejtette: általánosan is elmondható az, hogy az erdőgazdaságok fakitermelési lehetőségeiben jelentős tartalékok vannak, így „a fenntarthatóság sérelme nélkül képesek hozzáférni a tűzifaprogram igényeit kielégítő árualaphoz”. Álláspontja szerint a társaságok felkészültségük, eszközrendszerük, emberi és szervezeti erőforrásaik birtokában megbízhatóan képesek arra, hogy végrehajtsák a programból adódó feladataikat, az ország területét lefedő erdőgazdasági csoporton belül koordinált együttműködések pedig kiegyenlítik az egyes földrajzi régiók eltérő kereslet-kínálati viszonyait.

Az erdők nem szenvednek el semmilyen sérelmet

Kiss László többször is hangsúlyozta, hogy a társaságok sok évtizedes szakmai tapasztalattal és referenciával, a közérdek legszigorúbb szolgálatával gondozzák a magyar állami erdőket, a tűzifaprogram igényei pedig sehol sem generálnak a körzeti erdőtervek adta kereteket meghaladó fakitermelést.

„Erdeink állapotának legkisebb sérelme nélkül eleget tudunk tenni ezeknek az igényeknek”

– nyomatékosította, ahogyan azt is, hogy az erdőgazdaságok, magától értetődően, maradéktalanul betartják a védett természeti területekre vonatkozó erdőtervek előírásait és korlátozásait. „Természetvédelmi terület épsége sehol sincs veszélyben” – jelentette ki.

A városokban nagyobb a tűzifaigény

A tűzifaigény a gáz fogyasztói árának megemelkedését követően nőtt meg jelentősen hazánkban. A lakosság, az önkormányzatok, a tűzifát feldolgozott formában értékesítő fakereskedők és a nagy fűtőművek egyaránt fokozták vásárlásaikat. Az Ipolyerdő Zrt. tapasztalata az, hogy a működési területén lévő nagyobb városokban és azok agglomerációjában sokkal nagyobb a maximált árú tűzifa iránti igény, mint a kisebb településeken, falvakban. „Döntő többségében azonban a városiak nem a mostani téli fűtési szezonra, hanem az elkövetkező telekre vásárolják meg a tűzifát, ami abból a szempontból előnyös, hogy a következő fűtési idényben már száraz fával tudnak fűteni” – közölte a vezérigazgató.

Meg kell óvnunk a készleteinket - Nagy István a Mandinernek

A szociális tűzifa szétosztása is zajlik

Nagy István agrárminiszter még az év elején tájékoztatta az MTI-t arról, hogy ezen a télen 2374 ötezer fő alatti település vesz részt a szociális tűzifaprogramban.

Az állami erdőgazdaságok több mint kétezer önkormányzat számára biztosítanak mintegy 200 ezer köbméternyi faanyagot,

amelynek több mint kétharmadát 2022. december végéig már át is adták az érintett településeknek. A fennmaradó mennyiség szétosztása pedig folyamatosan zajlik, így a februári 15-i határidőre teljesítik az összes kiszolgálást.
„A hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, mindig az erdő megújítása követi” – nyilatkozta az OEE elnökéhez hasonlóan a tárcavezető.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tűzifa gondjaik voltak?

Látom, szokás szerint nincs egy önálló gondolatod, megint idegen tollakkal ékeskedsz, mások érveivel próbálsz vitézkedni.

Mivel barátaink(?) elintézték, hogy az eddigi fűtési módok egyesek számára megfizethetetlenné váltak, a kormány elérhetővé tette a fatüzelést. Ennyi a száraz tény.

Az más kérdés, hogy most, amikor az igényeket illetően még nincs hosszú távú tapasztalat, egyesek újabb gumicsontra lelve, azt lelkesen csócsálva felfestenek egy olyan képet, mintha már az egész ország átállt volna a fatüzelésre.

Leírnak egy hatásvadász mondatot: "A fakitermelés fokozása és a hosszabb távú keresletnövekedés a biomassza iránt viszont egyértelműen rontja az esélyeket." Ami így önmagában nézve igaz, mint általánosság. Gyakorlati igazságát viszont a felhasználás mértéke dönti el, nem az, hogy ki, mennyire tud minél kedvezőtlenebb jövőt felfesteni. Mindezt úgy, hogy a nagyközönség, mint sok más téren, olyan szakmai kérdésekkel szembesül, amelyeknek az igazságát nem tudja eldönteni. Még akkor sem, ha el is olvassa, meg is érti mindkét fél érveit.

Ettől kezdve pedig annak hisznek, akiket hitelesebbnek tartanak. 2010 óta láthatod, hogyan alakul ez a mérleg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában