Klicsko is küzd az oroszok olimpiai részvétele ellen

2023. január 31. 21:52
Az egykori ökölvivó szerint „az oroszok a civilek ellen elkövetett bűncselekmények olimpiai bajnokai.”

Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének küldött videóüzenetében tiltakozik az oroszok és a fehéroroszok 2024-es olimpiai részvétele ellen.

Az 51 éves ukrán sportember  – akinek bátyja, Vitalij Kijev polgármestere – lebombázott házak mellett készítette a felvételt, amelyet azok után rögzített, hogy a NOB a múlt héten javaslatot tett az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedésére a sporteseményekre. A bizottság azonban azt is kiemelte, hogy kizárólag a sportági szövetségek engedélyével, a doppingellenes szabályok betartása mellett, semleges színekben versenyezhetnének a két ország azon sportolói, akik nem támogatják nyíltan az ukrajnai háborút.

Klicsko üzenetében felhívta Bach figyelmét, hogy az egész világ figyeli őt, és

ha a NOB bármilyen körülmények között engedi versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat a jövő évi párizsi olimpián, azzal ő is a háború cinkosává válik.

„Ön a tolerancia és a béke egyetemes értékeinek képviselője”  – mondta Klicsko, majd hozzátette: „az oroszok a civilek ellen elkövetett bűncselekmények olimpiai bajnokai.”

Március elején vitatja meg a NOB az „orosz kérdést”

A NOB hétfői közleményében visszautasította a Klicskóéhoz hasonló vádakat és kijelentette: kötelességének érzi, hogy mind a 206 nemzet sportolóinak biztosítsa a békés körülmények közötti versenyzést. Emellett a bizottság azt is kiemelte, hogy az alapvető emberi jogokat nem korlátozhatja az útlevélben feltüntetett nemzetiség.

A nyári olimpia sportágainak nemzetközi szövetségeit összefogó szervezet (ASOIF) március 3-án vitatja meg a NOB-bal az „orosz kérdést”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Clemens Bilan

***

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondja ezt egy sportember!
Hajrá NOB! Bízom benne, hogy nem zsarolhatók semmivel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés