Energiakrízis: „Stratégiai földgázkészlet” felhalmozását javasolják az EU-nak a németek

2023. január 31. 16:16
A következő télre az olajkészletezés mintájára földgázból is lehetne stratégiai tartalékot képezni nemzeti vagy európai uniós szinten, a német hálózati felügyelet.

Nem kell gázhiánnyal számolni a tél hátralévő részében Németországban, de a következő télre készülve meg kell fontolni, hogy az olajkészletezés mintájára földgázból is lehetne stratégiai tartalékot képezni nemzeti vagy európai uniós szinten – mondta a szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője német hírportálok keddi jelentései szerint.

Klaus Müller egy düsseldorfi fórumon kifejtette, hogy a viszonylag enyhe időjárásnak, a lakossági és az ipari fogyasztók megtakarításainak, valamint a feltöltött gáztárolóknak köszönhetően Németország eddig jól vészelte át a telet, ezért már nem számolnak azzal, hogy előfordulhat gázhiány az évszak végéig.

Ugyanakkor tovább kell csökkenteni a gázfogyasztást, a tárolókat pedig a következő télre készülve ismét fel kell tölteni

– tette hozzá a hatóság vezetője, megjegyezve: az lenne a legjobb, ha a piaci mechanizmusok automatikusan gondoskodnának az ellátás biztonságáról, ha viszont ez nem elérhető, meglehet, hogy új törvényt kell kidolgozni a gáztárolás szabályozásáról.

Rámutatott, hogy az Ukrajna elleni orosz támadással összefüggésben tavaly megszigorított – a tárolók üzemeltetőit decemberre 90 százalékos töltöttségi szint elérésére kötelező – törvényen kívül nincs eszköz, amely készletezésre sarkallná az üzemeltetőket, és a jogszabály 2025-ben lejár.

Ezért a – kilencvennapos stratégiai tartalék állandó tárolását jelentő – kőolajkészletezéssel szerzett jó tapasztalatok alapján mérlegelni kell azt a lehetőséget, hogy földgázból is fel lehetne halmozni startégiai tartalékot nemzeti, vagy akár európai szinten – mondta a Bundesnetzagentur vezetője.

Mindig azt mondták, hogy az orosz földgázimport folyamatossága miatt nincs szükség óvintézkedésre

A Rajna-, és Ruhr-vidéki gazdasági újságírók (Wirtschaftspublizistische Vereinigung Düsseldorf – WPV) fórumáról beszámoló portálok kiemelték, hogy a mintegy 23 milliárd köbméter kapacitású – az EU gáztároló kapacitásának negyedét kitevő – németországi tárolók üzemeltetői eddig azzal érveltek a készletezés ellen, hogy az orosz földgázimport folyamatossága miatt nincs szükség a többletköltséggel járó óvintézkedésre.

Az ukrajnai háború előtt Németország földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból.

Moszkva a háború kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot, annak ellenére, hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

A Bundesnetzagentur adatai szerint az orosz import kiesését egyelőre sikerül ellensúlyozni a diverzifikációval, új beszerzési források bevonásával. A hatóság legutóbbi, keddi jelentése szerint „a németországi gázellátás stabil”, az ellátási helyzet kevésbé feszült, mint a tél elején, a földgáztárolók töltöttségi szintje pedig 79,82 százalékos.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés