Megtalálta legsürgetőbb feladatát Brüsszel a háború alatt: eljárást indít néhány EU-s tagállam ellen

2023. január 30. 6:15
Találja ki, mely tagállam érintett!

Mint a Mandiner is megírta: a háború előtt hetvenezer lakosú Bahmutban a tizenegy hónapja tartó háború legkegyetlenebb harca folyik – jelentette ki péntek esti üzenetében Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Szupertankokat már biztosan, vadászgépeket talán küld a Nyugat

Olvasóink emlékezhetnek arra is, hogy bár korábban nemet mondtak rá, nemrég kiderült: mégis küld még a legfejlettebbnek számító Leopard harckocsijaiból is Németország az orosz-ukrán frontra. Ennek mintegy feltételeként amerikai Abrams tankok is mennek a megszállt országnak. A legfrissebb hírek szerint ráadásul 

a Pentagon már arra is egyre jobban hajlik, hogy F-16-osokat küldjön Ukrajnának.

Erről ide kattintva olvashat bővebben. Vagyis már nemcsak a német külügyminiszter szerint vesz részt a Nyugat az orosz-ukrán háborúban.

Mit csinál eközben Brüsszel? Eljárást indít néhány EU-s tagállam ellen

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság eközben megtalálta a legfontosabb feladatát a háborúban: az EU bíróságához fordul, hogy eljárást indíthasson néhány EU-s tagállam ellen. A testület védelmében szólva elmondhatnánk, hogy a szerződések őreként ez talán feladata is. Azonban az Európát kínzó gazdasági nehézségek idején talán joggal merülhet fel a kérdés:

biztosan ez a legfontosabb probléma most? Egy háború szomszédságában?

Az, hogy per várjon Szlovákiára és Bulgáriára, mert nem építette be nemzeti szabályozásába a megújuló energiára vonatkozó uniós direktívát? Vagy az, hogy Portugália, Olaszország, Litvánia és Görögország az invazív fajok elleni védekezés elmulasztása miatt rettegjen egy uniós pertől?

Nem lenne fontosabb, teszem azt, a szankciós inflációval kezdeni valamit?

Azon ugyanis már meg sem lepődhetünk, hogy a Reuters szerint Brüsszel a fentiek mellett Magyarországot is perli az építőipari alapanyagok exportjának korlátozása miatt. Az lassan egy sima hétfő, ugye.

***

Földi László: A NATO az amerikai külpolitika eszközévé vált

 

Nyitókép: Frederick FLORIN / AFP

***

Összesen 232 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Oroszországban jelen lévő uniós vállalatok 92%-a maradt Oroszországban. Legnagyobb számban a németek.
Ennyit a szankciókról.

Miért ne vonta volna el? Ott hagyta a vállalkozóknál az iparűzési adó egy részét, hogy túlélhessenek. Miért kellett volna Budapestnek kimaradnia a vállalkozások megsegítéséből? Hogy többet lophassanak?

Már megint hülye vagy. Ezt a pénzt Karácsony aláírta az átadás-átvételnél. Mert különben tagadták volna.

Mert az ellenzékiek lopnak. Lásd Karácsony, aki, ahogyan írtam, elherdálta az átadás-átvételben elismert pénzt. Egy vödör festékkel kijelölik a kerékpár sávokat, aztán elszámolnak rá milliárdokat. A Lánchíd kevesebb műszaki tartalommal többe került, mint ahogyan azt eredetileg tervezték. Másfél évig vártak a kezdéssel, addig ment a vita, hogy ki, mennyit nyerjen rajta.

Érdekes, te most visszajössz olyan válasszal, amit kormánypártiaktól nem fogadtok el, olyan kérdésekkel, amit nektek lehet feltenni, amikor azzal jöttök, hogy Orbán lop.

Látod, ez ilyen egyszerű.

Egy mások által aláírt memorandumot rajtuk kívül álló fél nem tud megsérteni. Viszont mások által nyújtott garancia mögé bújva szemétkedhet, ahogyan azt Ukrajna tette. Ezt a memorandumot az USA, Nagy-Britannia és Oroszország, később csatlakozva Franciaország és Kína írta alá.

Ez a memorandum utólag nézve ugyanolyan kétes megállapodás volt, mint a minszki egyezmények, amelyeket a nyugati hatalmak időhúzásnak szántak, hogy Ukrajnát felfegyverezzék az oroszok ellen. Két aláíró, Merkel és Hollande ezt utólag elismerte. Az is ezt erősíti, hogy nem szóltak rá az ukrán vezetésre, hogy az egyezmény nem azt jelenti, hogy annak védelme alatt provokálhatják az oroszokat.

Na jó, ne mosakojd, főleg ne ilyen hülye érvekkel. Inkább mondd meg, miért siránkozott az ellenzék, hogy a főváros akár csődbe is mehet. Hová tették a pénzt, amikor a főváros az ország leggazdagabb önkormányzata?

Orbánék nem siránkoznak, hogy mások miatt csődbe megyünk, viszonylag jól bírtuk a válságot, van pénz többek között haderő fejlesztésre, ami nem olcsó mulatság. Bár ti és külföldi gazdáitok mindent elkövettek, hogy a nekünk járó pénzek elvonásával minél rosszabb helyzetbe kerüljön a gazdaság.

9:32-nél látom, hogy az ellenzékiek szokott módján az érvek fogytával előjön a sértegetés, a személyeskedés.

Azt nyilván logikus, hogy a 2010 óta mindenben csak leszegett fejjel ellenkező, mint láthattuk, külföldről vezényelt, külföldről fizetett ellenzékre nem lehet számítani, amikor protekcionista módon ki kell építeni a hazai gazdaságban meghatározó cégeket. Mert ezekre szükség van, nem lehet minden komolyabb munkára külföldi cégeket megbízni.

Igen, egy elhatározott gazdaságpolitikában csak lojális szereplőkre lehet és kell számítani. Ezt máshol is így csinálják, csak ott nem teregetik ki ország világ elé a belső vitákat.

Olvasd el, miről volt szó, mert úgy látom fogalmad sincs róla. RasPutyin azt a kérdést tette fel, hogy Ukrajna hogyan sértette meg az a budapesti memorandumot, ami nem ők, hanem más államok írtak alá. Arra válaszoltam. Igaz, számomra ez a történet nem 2022. február 24-ével kezdődik, és ha így nézzük, akkor ebben a háborúban nincsenek kizárólag jók, vagy kizárólag rosszak. Ebben sokan sárosak.

Nem tudod, miről szól a dokumentum? A lényege Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna függetlenségének és szuverenitásának tiszteletben tartása a meglévő határokon. Cserébe, hogy lemondtak a területükön lévő atom fegyverekről.

Nem akarom újra kezdeni a kört, de ebben nincs benne, hogy az aláírók garantálják, hogy Ukrajna az USA igényei szerint következmények nélkül provokálhatja Oroszországot. Hogy miért van az USA-nak ilyen érdeke? Azért, mert Putyin megakasztotta azt a Jelcin alatt a nyugat számára ígéretesen induló folyamatot, hogy beszivároghatnak, érdekeltségeket szerezhetnek az orosz gazdaságban, a természeti kincsekben. Ráadásul számukra nem kedvező, ha Európa és Oroszország kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatokat épít ki.

Ez főleg Németországra igaz. Sikerült elérniük, hogy Németországnak már ne legyen önálló akarata. Hogy még azt se merje megkérdezni, kivizsgálni, hogy ki robbantotta fel az ő pénzükön épült gázvezetéket? Amit Biden Scholz jelenlétében előre bejelentett!!!!

Az USA számára ma London, Varsó, Kijev jelenti a prioritást. Németország pedig ismét egy őrült ideológia hatalmába kerül. Voltak már nácik, egy részük volt kommunista, mindent lelkesen csináltak. Most a mai, kiforgatott liberalizmus hívei, és megint csordaként fognak a vágóhídra vonulni. Iparuk leépül, és lehet őket ismét weimarizálni.

Az USA bombatámadásokkal kényszerítette ki, hogy Koszovó, ahol voltak etnikai alapú villongások, etnikai alapon elszakadhasson Szerbiától. Milyen érvek alapján tagadod, hogy ez a Donbaszra is alkalmazható lett volna? Ahol mintegy 8 millió orosz úgy gondolta, hogy ha Ukrajna az anyaországukkal ellenséges szövetségbe igyekszik, akkor ők nem akarnak az Oroszországgal ellenséges szövetséghez tartozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés