Háborúkutató Intézet: Ukrajna még nem tudja kihasználni helyzeti előnyét az oroszokkal szemben

2023. január 30. 6:47
Jelentésükben hangsúlyozták, hogy a háború sújtotta országnak át kell állnia a korábbi szovjet rendszerekről a nyugatira.

Az Institute for the Study of War (ISW) legfrissebb jelentésében kitér arra, hogy az ígért nyugati nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerek, valamint fejlett légvédelmi rendszerek és harckocsik még nem érkeztek meg a háború sújtotta Ukrajnába. Amíg ez nem történik meg, az ország

nem tudja kihasználni helyzeti előnyét az oroszokkal szemben

– hívták fel a szakértők a figyelmet.

Az IWS felidézte, hogy a nyugati katonai tanácsadás segített az ukrán hadseregnek ellenállni a kezdeti orosz támadások ellen. A Javelin páncéltörő rakéták alkalmazásának nagy szerepe volt abban, hogy az ukránok visszavetették a Kijev elleni orosz hadjáratot.

Ukrajnának át kell állnia a korábbi szovjet rendszerekről a nyugatira

A jelentésben arra is kitérnek, hogy Ukrajnának át kell állnia a korábbi szovjet rendszerekről a nyugatira, ahhoz, hogy egyáltalán legyen hadserege a jövőben.

„Ha a Nyugat már az orosz offenzívák tetőzésekor elkezdte volna biztosítani Ukrajnának a tartós ellentámadásokhoz szükséges felszereléseket, az ukrán erők talán már korábban megkezdhették volna ezeket az ellentámadásokat” – tette hozzá a háborúkutató intézet.

Nyitókép illusztráció. Fotó: US Army via Wikimedia Commons

 

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés