A melegedő béka jelenünk metaforája

2023. január 29. 10:44

Bognár Zsolt
Facebook
Addig ügyeskednek, amíg kirobbantják a III. világháborút.

„Az orosz-ukrán háborúban Európa sajnos úgy viselkedik, mint egy tűzre felrakott vízzel teli lábosban a melegedő béka. Ugyan a szemünk előtt válik egyre forróbbá a helyzet, amit a háborús retorika az eszkaláció szóval helyettesít, Európa mégsem akar a lábosból kimászni. Így az egyre kényelmetlenebbé váló állapothoz való - de öntudatlannak tettetett - alkalmazkodás számomra inkább tűnik tudatos elmebajnak, mintsem felelős gondolkodásnak, tisztelet a magyar hozzáállás üdítő kivételének. Gyanútlanságot színlelnek, pedig az elfogulatlan mezei szemlélőkhöz hasonlóan mindannyian tisztában kell, hogy legyenek azzal, miszerint a háborús kedélyeket egyáltalán nem csitítják. A saját lábosuk alatti láng egyre feljebb tekerésével, a már-már szinte kibírhatatlanná váló víz forróságát próbálják oktondi módon elviselhetőnek színlelni és közben egymás vállát veregetve azzal bíztatgatják magukat, hogy ugyan már, hozzá lehet szokni.

Orbán Viktor egy minapi zártkörű konferencián elmondta, hogy

a 27 uniós ország vezetői közül egyedüliként ellenzi csak a háborút.

Ez véleményem szerint tragikus szűklátókörűségre vall a többi tagállam vezetőinek a részéről.

Pillanatnyilag csak a hadászati eszközök szállításában merül ki az Amerika és Európa Ukrajnának küldött támogatása, de ha ez nem hozza meg a kellő »Oroszország nem nyerheti meg ezt a háborút« szlogenjük beteljesülését, akkor felteszem a kérdést, hogy Amerika és az Ukrajnát támogató európai országok hátra fognak dőlni, hogy»„köszi, ennyi volt«, netán felveti majd valamelyik nagyokos közülük, hogy esetleg Ukrajna élőerős támogatásától se zárkóznának el az általuk elképzelt cél érdekében, ami a kis buksijaikban

Oroszország feltétlen térdre kényszerítését jelenti?

Nos, ez lesz az a pillanat, ami nemcsak a víz forráspontját és ezzel a lábosban melegedők végét, de sajnos a láboson kívüliek pusztulását is fogja jelenteni a kontinensen. Ugyanis ezt a helyzetet eddigi történelmi ismereteim szerint HADÜZENETNEK nevezik, de egyszerűbben úgy is fogalmazhatjuk, hogy addig ügyeskednek, amíg kirobbantják a III. világháborút. Eddig a pontig persze nem lenne ildomos eljutni. Amerika messze van, demokráciaexportjaikat és azok eredményét jól ismerjük, éppen ezért szűkebb életterünkön, azaz az európai kontinensen az egyre melegedő lábosból mind a 26 érintetteknek javaslom még a forráspont előtti kiszállást. Nem a vágyaik vezérelte győztest kellene előre bejelenteniük, hanem a békét, azt viszont haladéktalanul és azonnal.”

Nyitókép: Philipp Schulze / DPA / AFP

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a tobbpolusu vilag sokkal jobb mint az amerikai monopolium

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés