A jogvédők ordító csendje

2023. január 28. 15:20

Lassan-lassan hozzászokunk ehhez a botrányos, embertelen, a sztálinizmus idején sem jellemző nemzetiségpolitikához.

2023. január 28. 15:20
null
Hetzmann Róbert

„Lassan tíz éve, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete időről időre vezető hírként tér vissza a médiában, az Ukrajnában élő nemzetiségek ugyanis az emlékezetes Majdan téri események óta folyamatosan növekvő elnyomással találják szembe magukat. Persze, tegyük hozzá gyorsan, csak a magyar médiában olvashatunk erről, sőt igazából annak is csak az egyik részében – a globális hírgyárak és helyi rezidenseik igyekeznek ezt a kérdést elhallgatni, vagy ha az nem lehetséges, akkor elbagatellizálni, esetleg valamiféle szükséges kellemetlenségként beállítani.

Ezért nem lett világbotrány abból, hogy októberben ledöntötték a munkácsi turulszobrot, a helyi magyarság egyik legfontosabb nemzeti-közösségi jelképét, és az a gyanúnk, hogy hasonlóan visszhangtalan marad (a magyar diplomácia tiltakozása ellenére) az új év szintén emlékezetes akciója, a Munkács környéki magyar falvak ellen intézett legutóbbi magyartalanító razzia, amikor karhatalmi erővel eltávolították a magyar feliratokat és szimbólumokat az épületekről, továbbá köztiszteletben álló magyar intézményvezetőket menesztettek azonnali hatállyal, indokolás nélkül.

Lassan-lassan hozzászokunk ezekhez a botrányos, embertelen, a sztálinizmus idején sem jellemző nemzetiségpolitikához (akkor más alapon üldözték az embereket), amelynek minden mozzanata egy irányba mutat: a homogén Ukrajna megteremtése felé, ahol nincsenek nyelvi vagy nemzeti kisebbségek. A Munkácsi járás, úgy tűnik, a magyarellenesség kárpátaljai fészkévé és egyben kísérleti laboratóriumává vált, nyilván nem függetlenül a város politikai életét uraló maffiacsalád, a Baloga klán visszataszítóan opportunista szerepvállalásától. De ne legyenek illúzióink: háborús időkben, amikor a központi hatalomnak csontig ható ellenőrzést kell gyakorolnia a társadalom és a közviszonyok felett még a végeken is, egy-egy ilyen feszültségkeltő lépés, főképpen támadássorozat nem lehet csupán helyi erők akciója a központi hatalom tudta, beleegyezése, súlyosabb esetben biztatása nélkül.”

Nyitókép: MTI,  Friedmann Endre

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jobboldali Magyar
2023. január 30. 13:46
1. https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rp%C3%A1talja 2. Volt egy Trianon és azután mi is történt valójában? 3. A bolsevikok libernyákok elvtársak szocialisták lények ezt tudják?
Hangillat
2023. január 29. 17:20
Az internáci média-árják trójai, szemellenzős-vakfoltos balsevikfa lovai. Hallgatni a hírértékű, a sorok közötti fehérség a hír.
balbako_
2023. január 29. 16:38
Nincsenek jogvédők, csak Soros kapcák akik a főnök érdekeit védik.
Aerion
2023. január 28. 19:23
A magyar ellenzék nemzetpolitikáját az alábbiak jellemzik: "Először is, ribancarcú, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket." Ez a nemzetpolitikájuk. Ez a magyarságvíziójuk. Ez a kínálatuk minden magyarnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik