A kommunista párttól a NATO-ig – portré Petr Pavelről, akit a csehek államfőjüknek választottak

2023. január 28. 18:22
A 62 éves nyugalmazott tábornok a kilencvenes években szolgált Jugoszláviában, és francia katonák életét is megmentette.

Petr Pavel, Csehország szombaton megválasztott új köztársasági elnöke egész életében hivatásos katona volt.

Katonai karriere a szocialista Csehszlovákiában kezdődött és az 1989-es rendszerváltás után is töretlenül folytatódott. 1985-ben belépett a kommunista pártba, de az 1989-es rendszerváltás után azonnal kilépett, más pártba pedig már nem lépett be. Kommunista párti tagságát Pavel hibának minősítette, amiért többször is nyilvánosan bocsánatot kért. A vonatkozó dokumentumokat feltette a honlapjára is.  Petr Pavel 1961. november 1-én született a nyugat-csehországi Planá kisvárosban.

Miután szülei 1972-ben elváltak, Petr az apjával élt, aki hivatásos katona volt. Fia szintén a katonai pályát választotta. Petr Pavel

1975-ben beiratkozott a Jan Zsizska katonai középiskolába, ahol 1979-ben érettségizett.

A vyskovi katonai főiskola befejezését követően 1983-ban Prostejovba, egy felderítő egységhez került. 1988 és 1991 között elvégezte a cseh vezérkar hírszerzői osztályának hároméves postgraduális tanfolyamát, ahonnan a hadsereg hírszerzéséhez került, 1997 és 1999 között a különleges erők parancsnoka volt Prostejovban. 1992 és 1993-ban a cseh hadsereg képviselőjeként az UNPROFOR keretében a volt Jugoszláviában teljesített szolgálatot. 

Petr Pavel 1993 januárjában mintegy 30 önkéntes élén megmentette 53 francia katona életét, amiért még abban az évben megkapta a francia Háborús Kereszt kitüntetést, 1995-ben pedig Václav Havel cseh elnöktől átvehette a Hősiességért elnevezésű kitüntetést.    

Néhány éves katona diplomáciai, illetve NATO-beli munka után Petr Pavel 2012 és 2015 között a cseh hadsereg vezérkari főnöke lett,

míg 2015 és 2018 között Brüsszelben a NATO Katonai Bizottságának elnöki tisztségét töltötte be.      

Hadseregtábornoki rangban, ami a cseh hadseregben a legmagasabb rangfokozat, szerelt le és vonult nyugdíjba 2018-ban. Államfői ambícióit 2022 szeptemberében jelentette be, s jelöltségének támogatására több mint 81 ezer állampolgári aláírást szerzett. Petr Pavelt, két másik jelölttel együtt, a kormánykoalíció részét képező Együtt (Spolu) jobbközép pártszövetség is támogatta. Petr Pavel nyugalmazott tábornok az államfőválasztás első fordulójában is elsőként végzett, a voksok 35,4 százalékát kapta.   

 A megválasztott új cseh államfő felesége, Eva, szintén hivatásos katona. Két fiuk van.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Összesen 202 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobb, ha a csehek elkezdik csomagolni a háborúhoz való eszközeiket, hogy elküldjék az ukránoknak.

A cseheknél is vannak guruló dollárok...kellett egy háborús uszító zsoldos. A cseheket is szét kellene darabolni, mint a lengyeleket.......

Na, ez majd visszafoglalja az egyszeri cseh gyarmatot, Kárpátalját, az ukrán elvtársaktól.

Nem a tábornokon van a hangsúly, azok többségében szeretik a hazájukat, a kommunista a kulcsszó, ami egyenlő az idegen érdekek kiszolgálásával....a megvásárolhatósággal.

Sötét, buta jobbikos goj vagy....

nem válaszoltál korábbi kérdésem, hogy mit együnk...tudod, tücsköt, bogarat.....miért kalandozol el oly gyakran olyan területekre, amihez gőzöd sincsen...maradj a rovaroknál....

kihagytad a többieket, Gyurcsány.........elvtárs, pontatlan vagy.

höhöhö
X
höhöhö

Igazából nem számít. Babis a szuverenitást képviseli, a másik meg félő, hogy a "nyílt társadalmat". Ez az egy, ami számít.

Orbán elolvasta, hogy Soroséknak milyen terveik vannak Európával és benne Magyarországgal és nem kér belőle. Az európai liberális demokráciák kurvára nem hasítanak, csak meg kell nézni. Mi kelet európaiak az ukrán proxiháborúban meg ott vagyunk haditechnikával felszerelt ágyútölteléknek, hogy ne az amerikai katonát kelljen hullazsákban hazaszállítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés