A kommunista párttól a NATO-ig – portré Petr Pavelről, akit a csehek államfőjüknek választottak

2023. január 28. 18:22

A 62 éves nyugalmazott tábornok a kilencvenes években szolgált Jugoszláviában, és francia katonák életét is megmentette.

2023. január 28. 18:22
null

Petr Pavel, Csehország szombaton megválasztott új köztársasági elnöke egész életében hivatásos katona volt.

Katonai karriere a szocialista Csehszlovákiában kezdődött és az 1989-es rendszerváltás után is töretlenül folytatódott. 1985-ben belépett a kommunista pártba, de az 1989-es rendszerváltás után azonnal kilépett, más pártba pedig már nem lépett be. Kommunista párti tagságát Pavel hibának minősítette, amiért többször is nyilvánosan bocsánatot kért. A vonatkozó dokumentumokat feltette a honlapjára is.  Petr Pavel 1961. november 1-én született a nyugat-csehországi Planá kisvárosban.

Miután szülei 1972-ben elváltak, Petr az apjával élt, aki hivatásos katona volt. Fia szintén a katonai pályát választotta. Petr Pavel

1975-ben beiratkozott a Jan Zsizska katonai középiskolába, ahol 1979-ben érettségizett.

A vyskovi katonai főiskola befejezését követően 1983-ban Prostejovba, egy felderítő egységhez került. 1988 és 1991 között elvégezte a cseh vezérkar hírszerzői osztályának hároméves postgraduális tanfolyamát, ahonnan a hadsereg hírszerzéséhez került, 1997 és 1999 között a különleges erők parancsnoka volt Prostejovban. 1992 és 1993-ban a cseh hadsereg képviselőjeként az UNPROFOR keretében a volt Jugoszláviában teljesített szolgálatot. 

Petr Pavel 1993 januárjában mintegy 30 önkéntes élén megmentette 53 francia katona életét, amiért még abban az évben megkapta a francia Háborús Kereszt kitüntetést, 1995-ben pedig Václav Havel cseh elnöktől átvehette a Hősiességért elnevezésű kitüntetést.    

Néhány éves katona diplomáciai, illetve NATO-beli munka után Petr Pavel 2012 és 2015 között a cseh hadsereg vezérkari főnöke lett,

míg 2015 és 2018 között Brüsszelben a NATO Katonai Bizottságának elnöki tisztségét töltötte be.      

Hadseregtábornoki rangban, ami a cseh hadseregben a legmagasabb rangfokozat, szerelt le és vonult nyugdíjba 2018-ban. Államfői ambícióit 2022 szeptemberében jelentette be, s jelöltségének támogatására több mint 81 ezer állampolgári aláírást szerzett. Petr Pavelt, két másik jelölttel együtt, a kormánykoalíció részét képező Együtt (Spolu) jobbközép pártszövetség is támogatta. Petr Pavel nyugalmazott tábornok az államfőválasztás első fordulójában is elsőként végzett, a voksok 35,4 százalékát kapta.   

 A megválasztott új cseh államfő felesége, Eva, szintén hivatásos katona. Két fiuk van.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó cikkek

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunnia
2023. január 29. 20:09
Amerikai cseh börben. Ami nem sikerült Magyarországon (Marki-Zay) sikerült Csehországban.
CirmoS
2023. január 29. 10:26
Nagyon szórakoztató, hogy a 4. 2/3-al rommá vert ( ' 26-ban jön az ötödik ) dollárcsürhe bérszoponcai olyan dologgal próbálják vigasztalni magukat amihez semmi közük! Ennyi maradt nekik az állandó bukások után! :-))))))))) Cseh belügy, hogy ott kit választanak! Ki nem szarja le?!
Reszelő Aladár
2023. január 29. 07:56
Nekem mindig gyanúsak ezek a fél év alatt felépített, politikai értelemben semmiből jött jelöltek, főleg ha ha látványosan pártokon kívül álló és sosemvolt civil szervezetek (NGO-k) támogatják és kampányolnak neki. Nálunk is volt egy ilyen mókus, MZP-nek hívják a legnagyobb politikai húzása pedig a vasárnap koraesti beszéd volt, ahol minden héten beszólt valakinek, vagy ráhúzta valakire a vizes lepedőt. Van abban valami irónikus, amikor a némely külügyérnéni bemondja a héten, hogy Európa háborúban áll a ruszkikkal, a csehek meg 3 nap múlva gyorsan választanak egy százezredest elnöknek. Ha a NATO (mint védelmi szervezet) mégis hadba vonulna, akkor nekünk azonnal fel kell függesztenünk a tagságunkat és deklarálni a semlegességünket ebben a konfliktusban.
Tehetős Totó
2023. január 29. 05:36
Csak jelzem, hogy Bezzegromániának nyugis tábornok a miniszterelnöke. Körvonalazódik a Feltámasztott Kisantant?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik