Gulyás Gergely Kárpátalján: Magyarország Ukrajna barátja szeretne lenni, de ma ezt szándékos félreértések nehezítik

2023. január 28. 17:27
„A magyar sors több mint egy évszázada nem azonos Magyarország sorsával” – jelentette ki a kancelláriaminiszter a Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén.

 A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy „hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa”.

 „A magyar sors több mint egy évszázada nem azonos Magyarország sorsával”

 A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) egyházkerületi ünnepi közgyűlésén letette az esküt Zán Fábián Sándor újraválasztott püspök, valamint az egyházi tisztségekre a 2022 decemberében megválasztott tisztségviselők. A beregszászi református templomban megtartott közgyűlés résztvevőit köszöntő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy az Országgyűlés épülete előtt 1956-ban leadott sortűz áldozataira emlékező bibliai felirat – „Üldöztetünk, de el nem hagyatunk; tiportatunk, de el nem veszünk” – a szovjet csapatok kivonulásával és a kommunizmus bukásával nyerte el értelmét.   

 „A magyar sors több mint egy évszázada nem azonos Magyarország sorsával. A 2011-ben elfogadott alaptörvény világossá tette, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ezért a mindenkori magyar államnak „az egységes magyar nemzet elvét szem előtt tartva kell cselekednie” – húzta alá a miniszter. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy már Zán Fábián Sándor 2015-ös püspöki eskütételén is kiemelte, hogy Magyarország felelősséget visel a határainkon kívül élő magyar közösségekért.

Napjainkban a baj még nagyobb, a helyzet súlyosabb, a püspöki szolgálat még nehezebb keresztet jelent.  

 A kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben a világmagyarságot alkotó közösségek közül. „Segítjük a kárpátaljai magyarságot és Kárpátalját, mindeközben támogatjuk Ukrajnát is” – jelentette ki Gulyás Gergely. Kifejtette: Oroszország a nemzetközi jog szabályait semmibe véve támadta meg hősiesen védekező szomszédját. Magyarország elítéli az agressziót, „fejet hajtunk minden hazáért és szabadságért harcoló katona előtt”, együtt érzünk a szeretteiket gyászoló családtagokkal.    

Mindenki szenved Ukrajnában

Ukrajna szenvedésében minden ott élő nemzeti közösség osztozik, Magyarország pedig fogadja a menekülők százezreit. „Büszkék vagyunk a kárpátaljai magyar intézményekre, amelyek a háború kezdete óta hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy a háborús térségből menekülőkről gondoskodjanak” – mondta Gulyás Gergely.    

Rámutatott: a magyar humanitárius segítségnyújtás értéke a háború kezdete óta meghaladta a 31 milliárd forintot, a karitatív szervezetek pedig

eddig 3500 tonna adományt juttattak el Ukrajnába több mint nyolcmilliárd forint értékben.    

Gulyás Gergely megköszönte a KRE közreműködését a segélyek célba juttatásában, valamint kiemelte a kiváló munkakapcsolatot a kárpátaljai megyei vezetéssel, ami – szavai szerint – a kivételek közé tartozik. Magyarország Ukrajna barátja szeretne lenni, „de ma ezt szándékos félreértések, és a magyar közösség jogait sértő lépések nehezítik”– mutatott rá.    

Miközben a szuverenitásának megsértését a nemzetközi jogra hivatkozva sérelmezi Ukrajna, nem helyes „figyelmen kívül hagyni a területén élő nemzeti kisebbségeket illető alapvető jogokat és nemzetközi normákat” – mutatott rá a miniszter. Azok a magyar férfiak, akik ukrán zászló alatt harcolnak „kiérdemelték, hogy ez az ország sajátjaként tekintsen rájuk, a magyar közösség tagjaira".    

Templom és iskola

„Hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa” – fogalmazott. Hinnünk kell abban, hogy Kárpátalján is meg tudjuk menteni, vagy helyre tudjuk állítani a magyar életnek keretet adó közösségeket, a családokat, „a templomot és az iskolát”.    

„Isten óvja Kárpátalját és a kárpátaljai magyarságot!” – zárta szavait Gulyás Gergely. A kárpátaljai megyei tanács elnöke, Volodimir Csubirko magyarul köszöntötte az ünnepi közgyűlés résztvevőit, majd megköszönte Gulyás Gergelynek, hogy egyértelművé tette Magyarország álláspontját a háborúval kapcsolatban.   

A megyevezető emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között ismerte el Ukrajna függetlenségét, és jóval a háború kitörése előtt népirtásként az 1930-as évek nagy éhínségét. Nem szabad engedni a provokációknak és meg kell őrizni a békét Kárpátalján – húzta alá Csubirko,

aki összefogásra szólította fel a különböző felekezetek híveit.  

Zárszavában Zán Fábián Sándor püspök 2023-at a remény évének nevezte és elmondta, hogy azért kell imádkozni Kárpátalján, hogy az elhalófélben lévő közösségek újraéledjenek. Mint mondta, minden háború véget ér és eljön a béke. „Addig nekünk Isten ígéreteire hagyatkozva, a Szentlélekért könyörögve kell helytállnunk tanítványként, emberként, egymásért és senki ellen” – fogalmazott a KRE püspöke.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Nemes János

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szép beszéd. Igaz beszéd .
Halállista lesz ebből, mert Ursula szerint az demokratikus.

Annyira zseniális, ahogy cigányozva, zsidózva, buzizva, kövérezve stb. stb. stb. CSÁPOLTOK a PÍSZÍ/WOKE globaloliberalistákért...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés