Robert Castel: Az ENSZ is „Putyin-bérenc pánikkeltő”?

2023. január 28. 16:57
A biztonságpolitikai szakértő furcsállja, hogy „a tegnap pacifistái, atomfegyverellenzői” mára már „úgy gondolják, hogy nem kell félni a Bombától, meg is lehet szeretni”.

A Világ Egészségügyi Szervezet a minap külön jelentésben sürgetett a felkészülésre egy esetleges nukleáris válsághelyzetre” – írja szombati Facebook-posztjában az izraeli-magyar biztonságpolitikai szakértő, Robert C. Castel.

„Ha mindazok, akik aggódnak egy esetleges nukleáris eszkaláció miatt, Putyin-bérenc pánikkeltők, akkor úgy látszik, hogy az ENSZ is az” – folytatja Castel, aki ezzel

alighanem Puzsér Róbertnek üzent, akivel hónapokkal ezelőtt keveredett szócsatába a témában.

A publicista „Amikor magyar közszereplők atomholokauszttal fenyegetnek, Putyin blöffjét kiáltják világgá” című írásában Putyin blöffjének nevezte az atommal való fenyegetést. „Puzsér úr, a hidegháború alatt a legnagyobb koponyák gondolkodtak azon, hogy hogyan tudnánk túlélni az atomfegyverek árnyékában. Mi abban a különösen szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell a nulláról kezdenünk” – reagált akkor Facebook-kommentben Castel, aki hozzátette:

kell némi intellektuális alázat és szerénység ahhoz, hogy tanuljunk azoktól, akik már végigjárták az utat, amin mi éppen csak elindultunk.

„Ha ők az ötvenes-hatvanas években nyeglén »lehívták volna az oroszok blöffjét«, ma valószínűleg nem lennénk itt. Csak azért mert nincs jó válaszunk erre a problémára, ne tegyünk úgy mintha nem is létezne” – szögezte le.

Mostani posztjában Castel arra is rámutat., hogy „furamód a tegnap pacifistái, atomfegyverellenzői, iraki-háború kritikusai, mélyzöldjek stb. újabban Stanley Kubrik Dr. Strangelove-jához hasonlóan úgy gondolják, hogy »nem kell félni a Bombától, meg is lehet szeretni«”.

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tényleg egyre jobban olyan érzésem van, hogy ez 1914 újratöltve... akkor ia volt 50-60-70 év béke, igazából akár 100 év is a napóleoni háborúk óta... és mintha belehülyült/beleunt volna Európa a békébe és a jólétbe... egészen ijesztő az a verbális őrjöngés, ami ma uralja a nyugati közbeszédet...

Ez igaz. Felelősség nulla.

Tegnap pacifistáiról jut eszembe ez a háború elleni klasszikus, ami annak idején a demokraták indulója volt. Kéne sokat játszani nekik.
https://www.youtube.com/watch?..

Igen, szerintem 1914 júliusában lehetett hasonló, ha Párizsban, Berlinben, Bécsben stb. azt merte valaki mondani, hogy nem kell háború.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés