Nukleáris meghajtású űrhajót tesztelnek az Egyesült Államokban

2023. január 25. 12:19
Négy hónap alatt eljuthat egy űrsikló a Marsra.

Az amerikai védelmi minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) olyan nukleáris meghajtású hajtóművet tesztel, amely segítségével 2027-ben már négy hónap alatt eljuthat egy űrhajó a Mars bolygóra – közölte szerdán az űrkutatási hivatal vezetője. A NASA már évtizedek óta kutatja a nukleáris meghajtás lehetőségeit. Az atomhajtómű egy

kisebb atomreaktor segítségével hajtaná meg az űrhajót,

sokkal hatékonyabban, mint a hagyományos üzemanyagot használó rakétahajtóművek.    

Az amerikai űrkutatási hivatal és a védelmi minisztérium együttműködésének célja, hogy a kifejlesztett nukleáris meghajtású hajtómű legkésőbb 2027-ben már szolgálatba állítható legyen, és ezáltal az embereket szállító űrhajók a Holdon túli területeket is elérhetik majd – mondta egy marylandi konferencián Bill Nelson, a NASA igazgatója.    

A nukleáris meghajtás segítségével már négy hónap alatt eljuthat majd egy űrsikló legénysége a Marsra. Ez az út jelenleg kilenc hónapig tartana egy hagyományos üzemanyagot használó űrhajóval.

A Mars-utazás így sokkal elérhetőbb és biztonságosabb lenne,

mivel az asztronauták jóval rövidebb ideig lennének kiszolgáltatva a kozmikus sugárzásnak, emellett kevesebb rakományt és élelmiszert kellene szállítaniuk. Az új hajtóművek fejlesztése az amerikai űrhadseregnek (Space Force) is hasznos, a haderő nukleáris hajtású űrhajók segítségével mozgatná majd a Hold közelében keringő műholdakat – közölték a NASA és a DARPA illetékesei. A hajtómű fejlesztésének költségei a 2023-as évben már 110 millió dollárt (39,4 milliárd forint) tesznek ki, de várhatóan több száz millió dollár mértékű lesz a 2027-re tervezett bemutatóra.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt nem értem. Mi adja a tolóerőt? a radioaktív bomlás sugárzása nem, a termelt hő szintén nem.

A plazma még nem lesz tolóerő, legfeljebb, ha kitágul, és gázneművé válik. Pont azon gondolkodtam, hogy ehhez sűrített gáz nem tűnik megfelelőnek, az anélkül is tágul, na de akkor mit is hogyan melegít a radioaktív hő...

Pedig valóban érdekel a téma. Továbbra is várom a szakértői válaszod, bár ez nem hitlerizmus.

Levegő a világűrben?
Jó sokat kellene cseppfolyósítva vinni, ráadásul a levegő gázai nagy nyomáson és hőmérsékleten kémiai reakcióba is lépnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés