Hamisak voltak az orosz információk: nincsenek nyugati rakéták az ukrán atomerőművekben

2023. január 24. 20:17
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzéseinek eredménye negatív volt, nem találtak katonai felszerelést az ukrajnai nukleáris létesítményekben – jelentette ki Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója kedden az Európai Parlament külügyi bizottságának meghallgatásán.

Grossi cáfolta az orosz Külső Hírszerző Szolgálat hétfői bejelentését, miszerint Ukrajna atomerőművek területén tárol nyugati országoktól kapott rakétákat és tüzérségi lőszert. A főigazgató emlékeztetett:

ez a második alkalom, hogy a NAÜ-nek sikerült megcáfolnia az orosz részről jövő valótlan állításokat, hogy ezekben a létesítményekben veszélyes, illegális tevékenységek folynak.

Orosz vezetők novemberben arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett piszkos bombával készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel, amely hagyományos töltetet tartalmaz, de radioaktív szennyezőanyagot szór szét. A NAÜ ezt követően alapos vizsgálatot folytatott, amelynek végén arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált helyszíneken nem volt nyoma nukleáris tevékenységnek, illetve radioaktív anyagoknak.

Grossi a múlt hét elején utazott Ukrajnába, hogy a NAÜ Csernobilban, illetve három működő atomerőműben biztonsági szakértőkből álló állandó jelenlétet létesíthessen, ahogy azt december közepén a szervezet bejelentette. Az elképzelések szerint mintegy tucatnyi szakértő tartózkodna állandó jelleggel Ukrajnában. A megfigyelők jelenléte egyrészt az esetleges támadások kockázatának mérséklését szolgálja, másrészt a szakemberek állandó jelentéseket tesznek majd a létesítmények biztonságosságáról, illetve szükség esetén műszaki támogatást nyújthatnak.

(MTI) 

Nyitókép: Ruslan Kaniuka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Strigák sincsenek.
D

" Az meg már miféle sültbaromság, hogy az atomerőművekben nem volt nukleáris tevékenység? "

Hipotézisem szerint a nyomorult transz latoroknak tudható be hogy így fordult a közlemény...
Vizsgálódási szerepkörük nyomán "csupán" arról közleményezhetnek NAÜ-sök, hogy

nem folyt -talán- _illegális, piszkosbomba-gyártási_ tevékenység.

( Egyébként ráadásul ha a jó NAÜ-s tudósok megvizsgálták esetleg a HIMARS-rakéta rejtegetés kérdését pl. a hírhedt Csernobili bezárt atomerőműben IS, Akkor arra az erőmű romra vonatkozólag kijelenthették azt hogy ottan nukleáris tevékenység nem folyik. De megjegyzem: Ez csak az eddig megalapozott jóhiszeműségem a NAÜ-sök irányába. Szerintem a NAÜ-s tudósok agyi erei őszintén megpattannának ha egy vizslatott , müxő atomerőműben rakéta rejtegetést vagy piszkosbomba fabrikálást tapasztalnának.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés