Jogvédő szervekhez fordul a KMKSZ a munkácsi kistérségben történt magyarellenes intézkedések miatt

2023. január 24. 17:11
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi kistérség magyar oktatási és kulturális intézményvezetőinek nemrégiben történt leváltása, valamint a magyar zászlók és feliratok eltávolítása ellen és a jogvédő szervekhez fordul az ügyben.

A KMKSZ elnökségének nyilatkozata jogszerűtlen, a magyar nyelvű oktatás színvonalát veszélyeztető intézkedésnek tartja a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának felmentését.

A hatályos nemzetiségi törvény biztosítja a kisebbségek nemzeti szimbólumainak, így a zászló szabad használatát”

– áll a nyilatkozatban.

A nyelvtörvény rendelkezései lehetővé teszik a közfeliratoknak az államnyelv mellett a nemzetiségi nyelveken történő kihelyezését a kisebbség által lakott településeken.  A KMKSZ elnöksége ezért a magyar zászlók és feliratok eltávolítását a munkácsi kistérség településein önkényesnek, a hatályos törvényekkel ellentétesnek ítéli, s az ügyben a jogvédő szervekhez fordul.

Az elmúlt héten Munkácson és a munkácsi kistérség néhány, zömében magyarok lakta falujában a közintézményekről eltávolították a magyar nemzeti zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, valamint felmondtak több, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is.

Támadják a kárpátaljai magyarságot - mi történik Munkács körül?

(MTI)

Nyitókép: MTI/Nemes János

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés