Lukasenka: Ukrajna megnemtámadási szerződést kötne velünk

2023. január 24. 14:15
A fehérorosz elnök nyomban megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kedden kijelentette, hogy az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére Ukrajnával – közölte a Belta állami hírügynökség.

A fehérorosz elnök, aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, egy kormányzati és rendvédelmi tisztségviselők részvételével megtartott ülésen közölte:

azt kérik tőlünk, hogy semmilyen körülmények között ne kezdjünk háborút Ukrajnával. Azt javasolják, hogy kössünk egy megnemtámadási paktumot”.

Az elnök ezzel együtt megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.

Kijev egyelőre nem reagált az fehérorosz elnök kijelentésére. Azt a felvetést, hogy Lukasenka megvitatja-e az állítólagos ajánlatot Vlagyimir Putyinnal, a Kreml nem kommentálta.

(MTI)

Nyitókép: Alexey DANICHEV / SPUTNIK / AFP

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1941. április 13-án, Vjacseszlav Molotov szovjet, valamint a Japán Császárság diplomáciájának első embere, Macuoka Jószuke külügyminiszter Moszkvában aláírták a szovjet-japán semlegességi szerződést.

Az öt évre szóló szovjet-japán semlegességi megállapodás világosan kimondta: „ amennyiben a Szerződő Felek egyike egy vagy több külső hatalommal ellenséges viszonyba kerül, a másik Szerződő Fél semleges marad a konfliktus ideje alatt”.

Mégis mi történt négy év elteltével?
A Vörös Hadsereg közben nyugatról átcsoportosított nagyjából másfél millió katonája napra pontosan három hónappal a német kapituláció után, az 1945. augusztus 8-án este átadott hadüzenetet követő reggelen rázúdult a japán hadseregre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés