Szijjártó: Ukrajna kisebbségi jogokat csorbító döntései megnehezítik az ország jövőbeli támogatását

2023. január 23. 15:03
A külgazdasági és külügyminiszter erről hétfőn Brüsszelben beszélt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a fő téma ezúttal is az ukrajnai háború volt. „Úgy látom, hogy hiába kezdődött új esztendő, a háborús attitűd nem változik, s ugyanaz a háborús hangulat uralkodik” – fogalmazott. Erre példaként hozta fel, hogy Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselő előterjesztette, hogy a blokk újabb 500 millió eurót fordítson az Európai Békekeretből ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, illetve 45 millió euróval járuljon hozzá az ukrán katonai kiképző misszió működéséhez. 

„A mi álláspontunk egyértelmű: béke kell minél előbb (.) Minél távolabb helyezkedik el valaki földrajzilag Ukrajnától, annál kevésbé érzi talán a háború hatásait közvetlenül, és ennélfogva talán annál kevésbé van jelen az elkötelezettség a béke mielőbbi megteremtése érdekében” – közölte. „Ellentétes az érdekeinkkel minden döntés, amely a háború meghosszabbításához vagy potenciális eszkalációjához vezethet, ezért nem tartjuk jó ötletnek a fegyverszállítások fokozását, ugyanakkor nem akadályozzuk az Európai Unió erre vonatkozó döntésének végrehajtását” – mondta.

Nemzeti kisebbségek

Szijjártó Péter ezután felvetette az ukrajnai magyar nemzeti közösséggel szembeni „koncentrált és súlyos támadások” kérdését.  Élesen tiltakozott az ellen, hogy hirtelen, nagy számban, minden indoklás nélkül magyar nemzetiségű iskolaigazgatókat, pedagógusokat rúgnak ki, az intézeteket pedig arra kötelezik, hogy távolítsák el a magyar nemzeti jelképeket. „Ezek mind-mind egy súlyos, koncentrált magyarellenes támadás jelei.

Mindez elfogadhatatlan, ezzel szemben nem csak nekünk, magyaroknak, hanem az Európai Uniónak is fel kell képnie. Elfogadhatatlan, hogy ezt bárki kétoldalú kérdésként állítsa be

– tette hozzá.

Majd rámutatott: Ukrajnának EU-tagjelöltként tiszteletben kell tartani a közösség szabályait, márpedig a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása közös érték és kötelezettség. A miniszter hangsúlyozta, hogy arra számítottak, hogy a tagjelölti tárgyalások során majd javulni fog a nemzeti közösségek helyzete Ukrajnában. „Ez lenne a logikus, ez lenne a helyes, ez lenne a szabályszerű, azonban nem ez történik” – jelentette ki, aláhúzva, hogy a decemberben elfogadott szabályok még rosszabb helyzetet teremtenek, ez pedig a súlyos jogi támadásokkal kiegészülve komoly aggodalmakra ad okot. Úgy vélekedett, hogy a 2015-ben érvényes törvényekhez kellene visszatérni, a magyar nyelvű iskolák ellehetetlenítését pedig elfogadhatatlannak nevezte. 

A magyarság elleni koncentrált támadások és a magyarellenes lépések nagyon nehézzé teszik az elkövetkező időszak olyan döntéseit, amelyek Magyarországtól áldozatokat követelnek Ukrajna támogatása érdekében"

– fogalmazott. 

Európa felelőssége

„Ezért azt várjuk Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben a magyar nemzeti közösség jogait, (..) és azt várjuk az Európai Uniótól is, hogy lépjen fel ebben az ügyben” - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter az üggyel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: egyelőre úgy tűnik, hogy az ukránok nem vesznek figyelembe semmilyen figyelemfelhívást az európai államok részéről. „Ukrajnának majd szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni, és minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz nekünk otthon, Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek tőlünk áldozatokat követelnek” – szögezte le.

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az év eleji kárpátaljai magyarellenes támadások mögött nem ukrán nacionalisták, hanem egyértelműen Moszkva-barát szélsőjobboldali elemek állnak"

Ők szedetik le a magyar zászlókat, magyar feliratokat, ők rúgják ki a magyar gimnáziumi igazgatót, ők távolították el a munkácsi turul szobrot? A kárpátaljai ukrán hatóság Moszkva-barát szélsőjobboldaliakból áll? Az a minimum, hogy ha belekötnek a magyar kisebbségbe, ahogyan azt az orosz kisebbséggel is tették, annak provokatív célja van. De akkor nekünk miért kéne törődni az ő nyomorukkal, amit maguknak okoztak?

Az egykori Szovjetúnió idején több joguk volt a kárpátaljai magyaroknak, mint az ukrán fasiszták idejében.

Nesze b+ mandi, így lehet szétfloodolni egy fontos témát. Mi a francért nem lehet szűrni a hozzászólásokat és a hozzászólókat?

Nagyon világos Szíjjártó üzenete. Ezt várjuk tőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés