Kicsinálták a franciák a helyi orosz tévét, legalábbis a médium igazgatója szerint

2023. január 22. 7:54
„Ötévi zaklatás után a hatalmon lévő vezetés elérte a célját: az RT France bezárását” – írta a Twitteren Kszenyija Fjodorova, Russia Today (RT) France igazgatója.

Bezár az Russia Today (RT) France, az orosz állami televízió franciaországi csatornája, miután az ukrajnai orosz invázió kapcsán egy francia bank befagyasztotta a bankszámláit – jelentette be szombaton a televízió igazgatója.

Ötévi zaklatás után a hatalmon lévő vezetés elérte a célját: az RT France bezárását”

– írta a Twitteren Kszenyija Fjodorova. Az igazgató közölte: veszélyben forog százhuszonhárom alkalmazott – közöttük hetvenhét újságíró igazolvánnyal rendelkező munkatárs – januári bérének a kifizetése, és el is veszíthetik a munkájukat a bankszámlák befagyasztása miatt.

Moszkva megtorlással fenyeget

Moszkva megtorlást helyezett kilátásba a francia pénzügyminisztérium intézkedése miatt, amelyről először pénteken számoltak be az RF France szakszervezetei. „Az RT France számláinak befagyasztása az Oroszországban működő francia média elleni megtorló intézkedésekhez vezet” – írta a TASZSZ és a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szombaton egy meg nem nevezett külügyminisztériumi illetékesre hivatkozva, aki „az orosz újságírók terrorizálásával” vádolta meg Párizst.

A francia pénzügyminisztérium azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy

a csatorna bankszámláinak befagyasztására a legutóbbi európai uniós szankciók keretében került sor, nem francia kezdeményezésre.

Az RT és a Szputnyik orosz médiumok televíziós sugárzásának, illetve internetes oldalának a betiltását az Európai Unió március 2-án, röviddel azután rendelte el, hogy a Kreml csapatokat küldött Ukrajnába 2022 februárjában. Az RT France fellebbezését az Európai Unió Bírósága tavaly júliusban elutasította.

Franciaország volt az egyetlen uniós tagállam, amely engedélyezte az RT leányvállalatának működését, amely továbbra is gyárt és sugároz műsorokat, amelyek VPN internetes hozzáféréssel érhetők el.

A 2005-ben alapított Russia Today (RT) állami alapítású televízió több idegen nyelven, így angolul, franciául, spanyolul és arabul működtet csatornákat és internetes oldalakat. A nyugati országok azzal vádolják, hogy dezinformációt és Kreml-párti propagandát terjeszt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Jurij Kocsetkov

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Képzeljük el, hogy Magyarországon betiltják az RTL-t. Már abból világbotrány lett, hogy a Tilos Rádiót nem tiltották be.

Elmebetegek vagytok.

A hozzád hasonló gondolkodás vezetett a háborúhoz!

Hát igen. Az 1917 után elüldözött orosz arisztokrácia és középosztály már nem taxisofőrködik tovább Párizsban. Elúszott a közönség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés