Memphisben elbocsátottak öt fekete rendőrt túlzott erőszak alkalmazása miatt

2023. január 21. 8:57
Egy közúti ellenőrzéssel kezdődött minden...

Az egyesült államokbeli Memphisben a rendőrség elbocsátott öt rendőrt az áltáluk alkalmazott túlzott erőszak, valamint a hatósági eljárás során történt beavatkozás és a segítségnyújtás elmulasztása miatt – közölték pénteken helyi tisztviselők. Az eset egy közúti ellenőrzéskor történt, amikor egy férfit megállítottak, majd őrizetbe vettek, később azonban – a kórházba szállítást követően – meghalt. A rendőrség belső vizsgálatot folytatott az áldozat, a fekete bőrű Tyre Nichols letartóztatásával kapcsolatban.

Az öt elbocsátott rendőr mind fekete bőrű

– számolt be a hatóságok szóvivője.    

Az áldozat hozzátartozói azzal vádolták meg a rendőröket, hogy megverték Nicholst, és szívrohamot okoztak neki.

A hatóságok szerint Nichols orvosi vészhelyzetben volt. A férfit azután vették őrizetbe, hogy egy balesetnél az ütközés után elfutott a helyszínről, de a rendőrök elfogták. Ekkor légszomjra panaszkodott, ezért kórházba szállították. A hatóságok szerint a halál okát még nem állapították meg. A rokonok úgy vélekedtek, Nicholsnál az okozott szívleállást és veseelégtelenséget, hogy a rendőrök megverték.   

Memphis rendőrfőnöke, Cerelyn Davis, valamint Jim Strickland polgármester azt mondta, hogy a letartóztatásról készült videofelvételeket a rendőrség nyomozásának befejezése után fogják nyilvánosságra hozni. Ezt a család is megtekintheti. Ben Crump és Antonio Romanucci ügyvédek, akik az áldozat családját képviselik, pénteken közleményt adtak ki, amelyben azt írták, hogy támogatják a hatóságok döntését a rendőrök elbocsátásáról. Az ügyvédek ugyanakkor továbbra is követelni fogják az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot, egyben

tervezik a videofelvételek felülvizsgálatát,

hogy tisztázzák a Nichols halálához vezető körülményeket.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hú, Memphist kizárták az USA-ból.

Nem lepődnék meg, ha ezek után nem tudnák feltölteni a rendőri állományt, tehát a bűnözőknek szabad lenne a vásár, aki megteheti, az megfizeti az állandó biztonsági szolgálatot - és, mivel ugyanezek a szolgálatok védik a politikusokat, "NGO donorokat" és a bírókat is, ezért ezen magánrendőrségek soha nem lesznek feljelentve, elszámoltatva, lényegében szabad kezet kapnak az erőszakra.
A egészség után a közbiztonság is azé lesz Amerikában, aki meg tudja fizetni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés