Magyar zászlókat szednek le, magyar tanárokat rúgnak ki Kárpátalján egy friss rendeletre hivatkozva

2023. január 19. 13:29
A rendelet – amelynek létezése még nem igazolt – végrehajtása érdekében a rendőrséget is igénybe veszik. A Mandiner a történtek nyomába eredt, egy későbbi cikkben számolunk be a fejleményekről.

Munkács város után a Munkácsi kistérség magyar falvainak közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat – számolt be két nappal ezelőtt a Kárpátalja.

Mint írják, Fornoson ehhez a városi rendőrséget is be kellett vetni. A magyarországi fenntartású Munkács FC Dercenben működő futballakadémia épületéről leszerelték a magyar nyelvű táblákat. A zászló-és névtábla razzia betetőzéseként pedig több, a KMKSZ-hez közel álló, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is felmondtak Munkácson és a hozzá tartozó falvakban.

Mindez egy friss rendeletre hivatkozással történt, amely kimondja: mostantól kizárólag ukrán zászló loboghat a létesítményeken.

Helyi beszámolók szerint a rendőrség azóta is folyamatosan ellenőrzi, visszakerültek-e a magyar jelképek.

Az ukrajnai magyar oldal szerint a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet, ezért – amennyiben létező dokumentumról van szó – kizárólag helyi szintű lehet, emellett magasabb szintű jogszabályba ütközik.

Ukrajna törvényei eddig sem tiltották a nemzetiségek szimbólumának használatát, és eddig nem is zavarták az itt élőket és nem sértették az érvényben lévő törvényeket sem a kitűzött magyar zászlók, amelyek így az ukrán állami zászló mellett a békés egymás mellett élést szimbolizálták – emelték ki a cikkükben.

Ezzel párhuzamosan  a Munkácsi kistérségben több – a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) közel álló – magyar intézményvezető is kézhez kapta a felmondását.

Kirúgták többek között a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját is.

A KMKSZ helyi szervezete közleményt adott ki az ügyben, ebben azt írták: a jelenlegi helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést, ezért a döntés azonnali felülvizsgálatát szorgalmazzák.

A Mandiner a történtek nyomába eredt, egy későbbi cikkben számolunk be a fejleményekről.

Nyitókép: MTI Fotó,Nemes János

Összesen 170 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

#nagykövetbekéretés

Az a baj, hogy praktikusan elég nagy részben kárpátaljai magyarokat támogatunk.

Tudják, de nem érdekli őket. Az európai közvélemény pedig már meg van dolgozva, hogy egyrészt Magyarország egy diktatúra a gonosz Orbán vezetése alatt, míg Ukrajna csupa hősből áll a szintén hős Zelenszkij hős vezetése alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés