Befektetés aranyba: ezt érdemes tudni róla

2023. január 6. 6:00
Köztudott, hogy gazdasági nehézségek idején a befektetők számára az arany klasszikus menedékeszköznek számít, s nincs ez másként manapság sem. A jelenlegi befektetési környezetről Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője nyilatkozott a Mandinernek.

Az orosz–ukrán háború kitörése környékén egy éles felfutás volt látható az arany árfolyamában, akkor 1800-ról 2050 dollárra szökött fel az unciánkénti ár, majd a dollár folyamatos erősödésével 1600 dollár környékére esett vissza az őszi hónapokra. „Azóta fordulat következett be a dollár árfolyamában is, gyengülni kezdett az amerikai deviza, ezzel párhuzamosan az arany árfolyama 1850 dollárra emelkedett” – vázolta az aktuális piaci helyzetet a Mandinernek az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. Varga Zoltán megjegyezte: a kisbefektetők mellett a jegybankok is aktívan vásárolják a sárga nemesfémet, mely a következő időszakban is támogathatja az arany árfolyamát.

De miért az arany?

Az arany klasszikus menedékeszköz, különösen magas inflációs környezetben kerülhet előtérbe értékmegőrző funkciója.

Általában megfigyelhető, hogy a jelenlegihez hasonló időszakokban, amikor az Egyesült Államokban a hosszú távú trendnél magasabb az infláció, jól teljesít az arany árfolyama.

Bizonytalan gazdasági környezetben a részvények árfolyama esni szokott, a magas infláció miatt a jegybankok kamatot emelnek, ez felfelé húzza a kötvényhozamokat is, így a korábban vásárolt kötvények árfolyama esik – magyarázta a szakember, jelezve, hogy ilyenkor az arany, illetve a kvázi kockázatmentesnek mondható, 10 éves amerikai állampapír marad menedékként a befektetőknek.

A magyarok körében is népszerű az arany?

Varga Zoltán arról is beszélt, hogy hivatalos statisztika ugyan nem áll rendelkezésre a fizikai aranyvásárlások mennyiségéről, de a Google keresési statisztikájából kiolvasható, hogy a háború kitörésekor ugrott meg a befektetési arany iránt az érdeklődés, amely azóta folyamatosan csökken. Ezek a trendek olvashatóak ki a nemzetközi arany ETF-ek (tőzsdén kereskedett befektetési alapok) tőkeáramlásaiból is. „Ugyanakkor azt szoktuk javasolni, hogy a teljes megtakarítás bizonyos, kisebb százalékát érdemes hosszú távon fizikai aranyban tartani” – mondta.

Veszik a magyarok az aranyat, mintha nem lenne holnap

Hasonlóan a koronavírus-pandémia első időszakához, az orosz-ukrán háború kezdeti szakaszában nagy felugrás volt az arany árfolyamában, minden devizanemben. Míg a háború előtti időszakban 1700 dollár/uncia volt az arany árfolyama, a nagy pánik hatására rövidesen kétezer dollár felé emelkedett, hiszen világszerte megugrott a kereslet.

Jelenleg mibe érdemes befektetni?

A részvénypiacon mindenképpen az értékalapú, magas osztalékot fizető vállalatok részvényeit ajánlaná az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője a következő negyedévekben, a ciklikus részvényeknek ugyanis továbbra is magas a kockázata.

A kisebb kockázattűrésű befektetőknek a jelenlegi hozamok mellett érdemes a magyar állampapírok között is válogatni.

Természetesen a portfólió bizonyos százalékát érdemes lehet nemesfémbe fektetni, jelenleg inkább az arany felé súlyozva, mivel az ezüst árfolyamára az ipari felhasználás miatt nagyobb kockázatot jelent a bizonytalan gazdasági kilátás – fejtette ki Varga Zoltán.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az arany százéves árváltozásait érdemes megnézni, mielőtt belevásárolunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés