Milyen lesz a közeljövő magyar hadserege? – Mandiner Világrend (VIDEÓ)

2022. december 28. 17:02
„Olyan átülni egy T-72-esből egy Leopard 2 A7 vagy egy Lynx harcjárműbe, mintha a harminc éves Moszkvicsomból átülnék abba a Teslába, amelyet Elon Musk még meg sem tervezett.” – Mire terjed ki a védelmi innováció? Milyen harci eszközöket, új technológiákat honosítanak meg a hadseregnél? Porkoláb Imre válaszol a Mandiner Világrend adásában.

***

2028-ra létrejön a modern harceszközökkel, védelmi technológiával rendelkező új magyar hadsereg, mert bár a NATO védelmi rendszerében vagyunk, a magyar nemzeti szuverenitás védelme elsődlegesen Magyarország kötelessége.

A 2017-ben elindult haderőfejlesztési program 2026-ban fut ki, de az ukrajnai háború tapasztalatai a honvédelmi tárcát finomhangolásra, a tapasztalatok beépítésére ösztönözték, a fejlesztések nem állnak meg akkor. A honvédség a legkorszerűbb hadászati technológiákat szerezte be, illetve rendelte meg, de használatukhoz, folyamatos fejlesztésükhöz valódi innovációra lesz szükség. A jövő év elején tevékenységét elkezdő Védelmi Innovációs Kutatóintézet fogja majd össze a know-how-t, a külföldi tapasztalatokat, a civil szféra technológiai ötleteit fogják becsatornázni az új védelmi képességek kialakításához.  

Új légvédelmi rendszert építenek ki, és lesz magyar fegyver-, lőszer- és robbanóanyag-gyártás. „A harcjárművek tekintetében a Lynx harcjárművek egy jövőbemutató technológiát jelentenek. Tényleg olyan átülni egy T-72-esből egy Leopard 2 A7-be vagy egy Lynxbe, mint hogyha a harminc éves Moszkvicsomból átülnék abba a Teslába, amelyet Elon Musk még meg sem tervezett” – mondta a Mandiner Világrend adásában a HM miniszteri biztosa.

Mik a haderőfejlesztés, a védelmi innováció új irányai?

A műsor vendége: Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium innovációért felelős miniszteri biztosa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

Anchor - The easiest way to make a podcast

Create, distribute, host, and monetize your podcast, 100% free.

--

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés