Törley Katalin Magyarország hőse – állítja a Balkan Insight

2022. december 27. 17:53
„Feláldozta munkáját a lelkiismeretéért” – írja a lap.

Összegyűjtötte a Balkan Insight a környező országok azon „hétköznapi embereit”, akik „fáradhatatlanul dolgoztak, hogy inspirálják társadalmunkat és változást idézzenek elő”.

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) listáján a környező országokból emeltek ki egy-egy embert, a díjazottjak között pedig ott van Törley Katalin is.

A pedagógusról azt írják, „feláldozta munkáját a lelkiismeretéért”, majd röviden ismertették történetét: a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium franciatanárát – több tanártársával együtt – azután bocsátották el októberben, hogy részt vett a polgári engedetlenségi mozgalomban.

Orbán a pedagógusokról

Orbán Viktor kormányfő a tanársztrájkkal kapcsolatban ezt mondta: „Magyarországon a tiltakozásnak megvannak a törvényes formái. Németországban például nem sztrájkolhatnának. Én arra kérem a pedagógusokat, hogy ezeket tartsák be. Tiltakozásnak válasszák a törvényes formáit. Ha nem így tesznek, akkor nem tehetnek mást az állam vezetői, hogy az ilyenkor szabályos szokásokat előveszik, és ezeket érvényesítik. Az állami alkalmazottakkal be kell tartatni a törvényeket” – szögezte le a miniszterelnök.

Orbán az Akadémiáról: Olyat még nem láttam az elmúlt harminc évben, hogy nyílt törvénysértésre szólítsa fel a kormányt

Múlt héten azt is kifejtette, ő a pedagógusok oldalán áll. Az első foglalkozási csoport, akinek bért emeltek a válság után, az a tanári kar volt.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha lenne szabad Pedagógus Szakszervezet, akkor ők vezényelnék az industrial action-t, és nem kéne senkinek a munkáját feláldozni. (Sajnos a magyarban erre a munkásérdekvédelmi akció repertoárra még szó sincs.)

Törley Katalin - és a többi forrófejű, fegyelmezetlen tanár - riassza a tűzoltókat, ha kigyaulladt a háza. De azok nem jönnek "polgári engedetlenségből"...Ha megtámadták Törleyt, de nem jönnek a rendőrök, "polgári engedetlenségből". Ha bemegy a gyógyszertárba, de nem kapja meg amit akar, mert "polgári engedetlenségből" nem veszik fel a gyógyszerészek a munkát.

Igazad van, a példa az abszurditásig akarta kihegyezni a tanár-engedetlenség" témáját.

Elbocsátásának nem lebecsülhető értékű nevelő hatása van. A diákságot nemcsak szakmára, normakövetésre is kell nevelni, és normaszegés esetén KELL a következmény felmutatása, kedvszegőnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés