Tálas Péter: A Krím félsziget és a Donbász egy része is az oroszok kezén fog maradni

2022. december 17. 16:26
Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője szerint a Nyugat nem érdekelt abban, hogy Oroszország győzelemként tudja beállítani az ukrajnai háborút.

Nem képzelhető el boszniai típusú béke Ukrajnában – idézi az Index Tálas Pétert. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője szerint a korábbi két minszki megállapodásban is lényegében az ország föderalizálásáról volt szó – bár Moszkva különleges státuszról, Kijev decentralizációról beszélt –, azonban ezzel Oroszország az autonóm régiók vétója miatt szinte kedve szerint tudta volna az ukrán bel- és külpolitikát befolyásolni, így ezt a kijevi vezetés már évekkel ezelőtt sem volt hajlandó végrehajtani.

Tálas úgy véli, ez a tendencia az évek során egyre erősebb lett, a háború kitörése előtt pedig az ukránok többsége már inkább

föladta volna az egyébként is oroszpárti Donbászt és a Krímet, mint hogy föderalizálják Ukrajnát.

A szakértő szerint az amerikaiak nem akarják és nem is tudnák rávenni az ukrán vezetést egy daytonihoz hasonló békére, csupán azt szeretnék, hogy ne zárkózzanak el teljesen a tárgyalások elől. A háború kitörése előtti állapotnál rosszabb alkuba Zelenszkij biztosan nem menne bele.

A Nyugat – jelenti ki Tálas – nem érdekelt abban, hogy Oroszország győzelemként tudja beállítani az ukrajnai háborút, s bár Emmanuel Macron francia elnök is fölhívta a figyelmet az orosz biztonsági igényekre, legalább ilyen fontos kérdés, ki fogja Ukrajna biztonságát szavatolni. A szakértő meg van róla győződve, hogy a Krím félsziget és a Donbász egy része is az oroszok kezén fog maradni, a Krím ugyanis mindig oroszbarát volt, a két keleti szakadár területen pedig nyolc év indoktrináció, illetve a Kijevhez lojális lakosság elvándorlása miatt

az utóbbi időben már Moszkvához volt inkább lojálisabb a lakosság.

Tálas úgy véli, bár a hadi helyzet, az ukrán nép ellenállása nem azt vetíti előre, hogy az említett két régión kívüli újabb területeket is integrálni tudná Oroszország, elképzelhető, hogy Putyin nem mondott le Ukrajna minél nagyobb részének elfoglalásáról – írja az Index.

Nyitókép: Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében 2022. december 16-án.MTI/AP/Libkos

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

vicces az a szakertes, ami szerint amerika barmire is ne tudna "ravenni" zelenszkit (mintha a poloja szinen kivul barmibe is lenne beleszolasa)

az usa azt mar elfogadta hogy az oroszok lenyelik ukrajnat, csak addig porgeti a szoporollert mig o meg vegervenyesen ratelepszik Europara.

Kénytelen lesz, mivel nemigen tud mit tenni ellene.

Ez a lényeg. Ukrajna "csak" az emberanyag túlnyomó többségét adja, de még ez is változhat., lehetnek ott még többen is nem-ukránok.

Ez az angolszász világ plusz Európa háborúja a nyersanyag kincsen ülő Föderációval.

Baromi erősek és csak reménykedhetünk, h a szomszédunk, aki mellesleg még útál is minket, a végén NEM lesz USA gyarmat és haditámaszpont.

Hogyne, azért "kap" európai pénzt, fegyvert, a lengyelektől amit lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés