Pintér Sándor elárulta konkrét terveit a pedagógusok bérrendezése kapcsán

2022. december 16. 17:42
A miniszter arra is kitért beszédében, hogy miért „egy rendőr vezeti az oktatási területet”.

Pintér Sándor szerint komoly átalakításra szorul a pedagógusi bér- és pótlékrendszer, de az óraadói megbízások terén is változásokat kezdeményezne, miközben álláspontja szerint az intézmények ellenőrzésére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. A Belügyminisztérium köznevelési konzultációjáról az Index számolt be pénteki cikkében.

A portálon azt írják: az érdekvédelmi csoportok a választások óta több alkalommal is hangot adtak annak, hogy nem értik, miért „egy rendőr vezeti az oktatási területet”. Pintér Sándor beszédében elsőként erre reagált. Példaként említette, hogy Klebelsberg Kunó is belügyminiszterből lett közoktatásügyi miniszter, így ezt a kritikát nem érzi jogosnak. Azt ugyanakkor bevallotta, hogy

ő elsősorban a vezetéshez, az irányításhoz ért,

de ehhez szüksége van információkra, amelyeket részben már be is gyűjtött.

Csak öt bérsáv létezne a 114 helyett

A lap információi szerint a tárcavezető prezentációjában a Belügyminisztérium elvárásait is megfogalmazta, ezek között olyanok szerepeltek, mint hogy „első a gyermek”, „a gyermekek tudásszintjének tanévenkénti mérése”, „a pedagógusok tevékenységének mérése és kontrollja”, „a tanítás ellenőrzése, az oktatás felügyelete”. A miniszter előadásából kiderült az is, hogy

konkrét elképzelései vannak a bérrendezés átalakítására, jelenleg ugyanis 114 bérkategória létezik,

ami álláspontja szerint túl sok. A jövőben ehelyett a teljesítmény kapna nagyobb szerepet, és csak öt bérsáv lenne, az egyes kategóriákon belül pedig akár 150 ezer forint különbség is lehetne.

A rugalmasság érdekében az óraadói megbízások terén is változások lennének, lehetséges arányuk egy-egy intézményben harmincról ötven százalékra emelkedne, de többek között a pótlékrendszert is átalakítaná, leegyszerűsítené.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 408 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Éves összes szabadságom 47 évesen 50 nap+4 a gyerrekek után.
Ez pont 4 héttel több, mint másnak. Ami sok!
De nem "egész nyár", meg "3 hónap", meg egyebek.
Ne tessék átesni a ló túlsó oldalára se.
+4 hét fizeteett szabiról beszélünk.
Nem több nem kevesebb.

Temetésre csak akkor, kapsz szabadságot, ha közvetlen családtagod halt meg.

A felsősök akkor mennek haza, amikor vége az utolsó órájuknak. Miért kellene 4-ig bennmaradniuk?

A második pontod téves.
Ha lyukas órája van a tanárnak simán kiírják helyettesíteni, senkit nem érdekel, hogy mennyi és van-e javítanivalója.
Azt megcsinálja este otthon, ha van autója, hogy hazavigye.
Vagy kijavítja amikor ideje van, akár egy hét múlva, ha tartósan kell helyettesíteni. Ez sosem volt probléma. A gyerekek legfeljebb naponta megkérdezik, hogy kijavította-e.

Már írtam neked, hogy a tanároknak nincs ebédidejük.
A legtöbben be sincsenek fizetve, ha bevan, akkor a nagyszünetben, vagy az órái után eszik.

Ezt honnan veszed, mert, hogy nincs benne.
A covid alatt is megtartották az órájukat a tanárok. Létszámellenőrzést is tartottak, minden alkalommal, úgyhogy akik lógni szerettek volna, - diákok - mert azt gondolták, hogy online nem komoly órák, azok is tévedtek, sőt hiányzóknak lettek beírva.
Dolgozatokat, felmérőket is írattak.
A covid alatt jöttek rá a szülők, hogy mi az, hogy tanári munka.

Te egy olyan szülő vagy, aki utálja a tanárokat, lebecsüli a munkájukat, és ezt minden pedagógusi cikknél ki is nyilvánítod.
Összehasonlítod a körtét az almával, bár mindkettő gyümölcs, vagyis a versenyszférában is dolgoznak, de a tanítást ne hasonlítsd össze más munkákkal, hivatásokkal.

Egy 80-as évekbeli történetet tudok. Egy anyuka közvetítéssel megkért egy egészségügyben dolgozó nőt, hogy segítsen az általános iskolás gyerekének a kémiában, - vagy bioszból már nem emlékszem. Az azt mondta, hogy a közvetítő is az EÜ-ben dolgozik, segítsen az. Aztán meggondolta magát és elkérte a gyerek könyvét. Igencsak meglepődött. Azt mondta, hogy nem tud segíteni, mert ők ezt a főiskolán sem tanulták.
A mai általános iskolások olyan nehéz tananyagot tanulnak, amit régen a gimisek, akár kémiából, biológiából.
Ami a nevelést illeti, a hatvanas években még simán adhatott egy pofont, vagy meghúzhatta a pajeszát a diáknak a tanár. Ma a szülő ad egy pofont a tanárnak, sőt a diák meg is veri a tanárát.

Már írtam. Hiller István, amikor oktatási miniszter volt, és panaszkodtak a tanárok, hogy minden fegyelmezési eszközt kivettek a kezükből, azt mondta, hogy tartsanak érdekes órát. Csak azt nem vette figyelembe, hogy ő egy egyetemen tanít és nem egy gimiben, vagy általánosban.

Menj be egy osztályba és nézd meg, hogy mennyi az elvált, problémás, figyelemzavaros, magatartászavaros gyerek. A 60-as 70-es évek tanárai sem bírnának velük.

Egy fecske nem csinál nyarat. Miféle külföldi tulajdonos? Ha ez igaz lenne nem szipkáznák el a magyar értelmiséget a külföldi munkáltatók.

Na ez a mese habbal.

Hát ha pedagóguspárti nyavalygást tudsz tőlem idézni, akkor esküszöm hétfőn kockás ingben megyek :-D :-D
Mindössze jelezni szeretném, hogy a másik oldal túlzásai sem segítik elő az építő párbeszédet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés