Románia hazarendelte bécsi nagykövetét, miután Ausztria megvétózta schengeni csatlakozását

2022. december 9. 14:49
Bukarest szerint Ausztria „indokolatlan és barátságtalan” lépése óhatatlanul visszaveti a kétoldalú kapcsolatokat.

Románia hazarendelte pénteken bécsi nagykövetét, válaszképpen arra, hogy Ausztria vétója miatt az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez. A bukaresti külügyminisztérium közleménye rámutatott: a diplomáciai szokásjog szerint a döntés azt jelzi, hogy

a román fél mélységesen elítéli Ausztria magatartását, és a diplomáciai kapcsolatok szintjét csökkenteni akarja.

Románia bécsi nagykövetségét Emil Hurezeanu nagykövet hazahívását követően, ideiglenes ügyvivő fogja vezetni. Bogdan Aurescu román külügyminiszter utasítására csütörtök este Ausztria romániai nagykövetét is bekérették a bukaresti külügyminisztériumba, ahol tudomására hozták hogy Ausztria „indokolatlan és barátságtalan” lépése óhatatlanul visszaveti a kétoldalú kapcsolatokat.

Ausztria meglepte Bukarestet

Bukarest szerint igazságtalan, teljességgel megalapozatlan és ilyenként elfogadhatatlan érv volt az osztrák fél részéről Romániát tenni felelőssé az illegális migráció növekedéséért. A Frontex adataiból is világosan kitűnik, hogy Románia nem része a nyugat-balkáni migrációs útvonalnak, határaira nem nehezedik migrációs nyomás, a román hatóságok tevékenyen részt vesznek a jelenség megfékezésében, és az európai partnerek elismerését is kivívták azzal, ahogyan az ukrajnai menekülthullámmal járó problémákat kezelték – érvelt a bukaresti külügyminisztérium.

A kommüniké hozzáteszi: Ausztria november 18-án közölt, Románia schengeni tagságát elutasító álláspontja már csak azért is meglepte Bukarestet, mert november 16-án a Salzburgi Fórum bukaresti értekezletén részt vevő belügyminiszterek – beleértve az osztrák belügyminisztert – közös nyilatkozatban fejezték ki támogatásukat Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozását illetően.

Az EU bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, miután Ausztria és Hollandia vétózott. Utóbbi tagállam csak Bulgária csatlakozását ellenezte, de a két országról csomagban döntöttek. A tanács ugyanakkor megszavazta Horvátország felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

Mérgesek a románok, Ausztria bojkottjával fenyegetnek

Korábban a is beszámolt róla, hogy Ausztria továbbra sem hajlandó támogatni Bulgária és Románia schengeni csatlakozását. A migrációs válság „drámai" szintet ütött meg Ausztriában - jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár. Barátságtalan hangnemre váltott Ausztriával szemben a román politikai elit egy része - számol be a Főtér.

(MTI)

Nyitókép: Bogdan Aurescu román külügyminiszter. Forrás: Fatih Aktas/AFP

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a visszahívás két uniós ország között kifejezetten durva lépés. Ugyanakkor érthető.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés