Korábbi osztrák kancellár kapta a közép-európai népek szabadságáért szóló díjat

2022. december 9. 12:16
1998-ban Wolfgang Schüssel nyitotta meg az uniós csatlakozási tárgyalásokat Magyarországgal.

Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter méltatásában kiemelte:

Wolfgang Schüssel szívében egy szabadságharcos, aki síkraszáll a szabadságért.

Felidézte: 1998-ban Wolfgang Schüssel nyitotta meg az uniós csatlakozási tárgyalásokat Magyarországgal. Megbízható tárgyalópartner volt, támogatta, hogy Magyarország minél gyorsabban csatlakozhasson az EU-hoz.

Wolfgang Schüssel „azt az Európát képviselte, amelyhez még mi akartunk csatlakozni”, Európa azonban elhagyta sok évszázados értékeit. Brüsszelre ma a tehetségtelenség és elvtelenség jellemző, az egykori kancellárt azonban meggyőződése hajtotta – mondta Gulyás Gergely, aki kiemelt azt is: az osztrák politikus síkra szállt a közép-európai országok szövetségének erősítéséért.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Petőfi-díjnak mára komoly rangja lett, eddig tizennyolcan vehették át, különböző nemzetiségű és foglalkozású emberek, akikben az a közös, hogy egész Európáért dolgoztak. Kijelentette: a díjazottak a szellem, a tisztelet és a szív emberei, akik Petőfi Sándort idézik.

Wolfgang Schüssel a magyarok barátja, ismeri és elismeri a magyarokat, támogat minket, a szövetségesünk

– fogalmazott Schmidt Mária, hozzátéve: a volt kancellár osztrák hazafi, aki tiszteletben tartja nemzeti büszkeségünket.

Ferencz I. Szabolcs, a FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója „határtalan” politikusnak nevezte Wolfgang Schüsselt, továbbá igazi közép-európainak, aki „a regionális együttműködés egyik élharcosa”, „az összefogás emblematikus figurája”.

Wolfgang Schüssel a kitüntetést megköszönve arról beszélt, hogy a szabadság és biztonság elválaszthatatlanul összetartoznak. Súlyos válságokban csak együtt tudunk helytállni, ezért kell együtt dolgoznunk az Európai Unióban akkor is, ha kézzelfogható a túlzott központosítás – mondta a volt kancellár.

Megjegyezte: furcsának tűnhet, hogy egy „bennszülött bécsinek” éppen Petőfi Sándorról elnevezett díjat adnak át, de a bécsi lakosság 1848-ban a magyarok és a szabadság oldalán állt, a Habsburgok ellen.

Kicsoda Wolfgang Schüssel?

Wolfgang Schüssel az Osztrák Néppárt (ÖVP) parlamenti csoportjának titkára 1968-tól, 1975-től 1991-ig a párt vállalkozókat támogató szervezetének, az Osztrák Gazdasági Szövetségnek a főtitkára volt. 1979 és 1989 között az osztrák nemzetgyűlés tagja, 1989 és 1995 között gazdasági miniszter, 1995-től pártja vezetője, valamint külügyminiszter és kancellár-helyettes. 2000 és 2007 között Ausztria kancellárja, 2006-tól 2008-ig az ÖVP parlamenti csoportjának vezetője volt.

A 2009-ben létrehozott Petőfi-díjjal – amelyhez csatlakozott a MOL Nyrt. – a régió azon kiemelkedő személyiségeit díjazzák, akik helytállásukkal, a szabadságáért hozott áldozattal példát mutattak és előremozdították a „közös jó”, a szabadság ügyét.

A korábbi díjazottak között volt Tőkés László református püspök, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Václav Klaus, a Cseh Köztársaság volt államfője.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés