Hagyják békén a keresztényeket! – üzeni a KDNP-s képviselő a Népszavának

2022. december 9. 18:00
Írta: Nagy Gábor
Az Alkotmánybíróság is helybenhagyta azt a döntést, amelynek értelmében a baloldali napilap megsértette a keresztény közösséget a Jézus Krisztust gúnyoló karikatúrájával. Az eljárást eredetileg még a KDNP-s Vejkey Imre kezdeményezte, a taláros testülethez azonban már a Népszava fordult, a Kúria határozatát vitatva.

Minap az Alkotmánybíróság is helybenhagyta azt a döntést, amelynek értelmében a baloldali napilap, a Népszava megsértette a keresztény közösséget a Jézus Krisztust gúnyoló karikatúrájával – tudtuk meg a procedúrát eredetileg elindító kereszténydemokrata politikustól.

Az ügy előzménye, hogy Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő még tavaly nyert pert másodfokon a Népszava ellen, miután a bírósági indoklás szerint a lap a Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt megsértette a keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. Az ítélet szerint a Népszavának négyszázezer forintot kell fizetnie Vejkey számára, továbbá a perköltséget is meg kell térítenie.

Pápai Gábor karikaturista egyébként bocsánatot nem kért, de sajnálkozását fejezte ki amiatt, ha bárkinek is fájdalmat okozott, ő az egészet igazából egy aznapra szóló kis poénnak szánta. A pert pedig úgy értelmezte, hogy „igazából már arról van szó, hogy a törvényhozó hatalom támad a a bírói hatalomra”. Problémásnak nevezte azt is, hogy egyházi vezetők állásfoglalásban ítélték el minden vallási jelkép meggyalázását. Kitért arra is, egyik vádlója sem „kérdezte meg, mit akartam azzal a rajzzal üzenni”.

Csakhogy a lap előbb a Kúriához fordult, különleges jogorvoslati lehetőséggel élve, azonban a legfőbb bírói fórum a másodfokú ítéletet helyben hagyta. Majd

ezt követően a Népszava az Alkotmánybírósághoz fordult, ám ez a testület ugyancsak a KDNP-s politikusnak adott igazat.

Németh Péter, a lap főszerkesztője pénteki publicisztikájában tért ki a döntésre. Mint írta, az AB annak ellenére nem a vélemény-nyilvánítás szabadsága melletti érvelést fogadta el, hogy a saját közlésük szerint sem volt célja a rajznak a hit központi elemének karikírozása. „Másként: a Népszava nem sértett senkit. Ez áll a szövegben. (…) Működik a magyarországi, speciális jogállam. De lapunk azért ezt nem hagyja annyiban”ígérte a főszerkesztő.

Jogerős: megsértette a keresztény közösséget a Népszava

„Ne támadják a keresztény közösségeket!”

Megkerestük az ügyben Vejkeyt. A KDNP-s politikus azt mondta, azért örül ennek a döntésnek, „mert az Alkotmánybíróság, a hatályos magyar Alaptörvény és a polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint járt el, megerősítve ezzel a korábbi, jogerős ítéletet, illetve a Kúria döntését”. Németh írására reagálva azt üzente: jó lenne, ha jogkövetők lennének, s hogy hagyják békén a keresztény közösségeket, ne támadják őket.

„A jogi procedúra célja a keresztény közösség védelme volt” – fogalmazott Vejkey, kiemelve, hogy a sérelemdíjat a Katolikus Karitászhoz fogja eljuttatni.

„Ők pontosan tudják, kiknek és mire van szükségük, ezáltal a legjobb helyre fog menni a pénz”

– tette hozzá.

Nyitókép: Népszava/Facebook

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Népszava dolgozói az ellenzék lakájmédiájának propagandistái.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés