„Kegyelemből” került az ukrán frontra a zambiai diák, aki szeptemberben elesett a harcokban

2022. december 9. 14:22
Oroszország ugyanis kegyelmet ajánl azoknak az elítélteknek, akik cserébe hajlandók részt venni az ukrajnai „különleges katonai műveletben”.

Kegyelmet kapott az orosz hatóságoktól az a Moszkvában börtönbüntetésre ítélt zambiai fiatalember, akiről nemrég kiderült, hogy szeptemberben meghalt az ukrajnai fronton – közölte pénteken Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter.

Oroszország arról tájékoztatta Zambiát, hogy kegyelmet ajánlanak azoknak az elítélteknek, akik cserébe hajlandók részt venni az ukrajnai „különleges katonai műveletben”. Kakubo elmondta: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon közölte vele, hogy Lemekhani Nyirenda

augusztus 23-án kapott kegyelmet, és ezért cserébe csatlakozott a katonai művelethez.    

A lusakai külügyminisztérium novemberben jelezte: magyarázatot várnak Oroszországtól arra, hogy hogyan eshetett el az ukrajnai fronton az Oroszországban elítélt és börtönbüntetését töltő zambiai diák. Nyirenda Moszkva egyik külvárosában ült börtönben az orosz törvények megsértése miatt, de azt nem közölték, hogy pontosan miért ítélték el.    

Az apja szerint 23 éves fia mérnöknek tanult Moszkvában, és egy kábítószerrel kapcsolatos ügy miatt ítélték kilencéves börtönbüntetésre. Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember novemberben azt közölte, hogy a zambiai diák a Wagner-csoport biztonsági magáncég kötelékében harcolt Ukrajnában.

(MTI)

Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés