Józan ész helyett megfelelés az establishmentnek – Ez Brüsszel válságkezelési technikája

2022. december 8. 11:39

Sümeghi Lóránt
Kontra
Brüsszel politikai megleckéztetés miatt az egész európai közösség stabilitását teszi kockára.

„Miközben Európában egyre mélyebb gazdasági, politikai és társadalmi törésvonalak jelennek meg a különböző típusú válsághelyzetek állandósulása miatt, addig Brüsszel a hosszú távú következményekkel nem törődve, egyes tagországok politikai megleckéztetése révén az egész európai közösség stabilitását teszi kockára. Sümeghi Lórántnak, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzőjének az írása.

Azt követően, hogy nemrég végleges bizonyosságot nyert az az eddigi feltételezés, miszerint a »bizonyos és számszerűen meghatározott« feltételekhez kötött uniós forrásokhoz vezető út mégsem konkrétumokból, illetve előre meghatározott mérföldkövekből, hanem sokkal inkább véleményes és a végtelenségig kibővíthető kritériumokból áll, túlzás nélkül kijelenthető, hogy a brüsszeli gyakorlat mind Lengyelország, mind pedig Magyarország esetén is kimeríti a politikai zsarolás fogalmát.

Úgy tűnik, a bürokratikus modus operandi az elmúlt évekhez képest mit sem változott: ahogy a múltban a migrációs és a koronavírus okozta válság idején, úgy Brüsszel a jelenlegi háborús, illetve szankciós politika okozta gazdasági válság kapcsán is az átfogó európai érdek képviselete helyett ismét kizárólag az ideológiai nyomásgyakorlás fokozásában érdekelt.

Adódik a kérdés, hogy ami a politikai, illetve gazdasági versenyképesség kérdését illeti: mindez milyen hosszú távú perspektívát jelent nemcsak a kelet-közép-európai térségre, hanem magára az egész európai közösségre.

Hogy a kérdés mennyire nem légből kapott, hűen érzékeltetik az elmúlt évek azon, hasonlóan politikailag motivált válságkezelési technikái, amelyek rendre nem a krízisek megfelelő ellenszerét keresték elsősorban, hanem sokkal inkább a válsággal összefüggő brüsszeli ideológia kiterjesztésének a lehetőségét. Ennek következtében jelentősen korlátozódott Európa önvédelmi és fejlődési képessége.”

Nyitókép: Mandiner Archív

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehát mi is az az európai uniós érdek?
Talán csak nem a gyarmatosítás?

Hiszen a portugálok 1415-ben kezdték (EU),
a spanyolok 1492-ben (EU),
az oroszok 1580-ban,
a hollandok 1602-ben (EU),
a franciák 1605-ben (EU),
az angolok (britek) 1607-ben (EU),
a dánok 1620-ban (EU),
a svédek 1638-ban (EU),
a németek szintén 1638-ban (EU),
az osztrákok 1719-ben (EU),
a belgák 1885-ben (EU),
az olaszok szintén 1885-ben (EU),
végül a norvégok 1927-ben.

Tudjuk persze, hogy ti gyarmatosítás pártiak vagytok korok óta már.

Igen, az orbanizmus Brüsszel, ideológiai, politikai vélemények, politikai fantázia által vezérelt hozzáállásának rombolása. Valahol el kell kezdeni.

Nincsenek közös európai "értékek". Azért nincsenek, mert azok a szűk kör által kitalált ötletek, amelyeket "értékeknek" akarnak eladni, sehol nem képezték és ma sem képezhetik vita tárgyát. Még kérdezni sem lehet velük kapcsolatban.

Ezeket az "értékeket" ma ugyanúgy kezelik, mint egykor a szovjet birodalom megfellebezhetetlennek, kizárólagosnak mondott "értékeit" kezelték. Voltak, akik azokat az "értékeket" is kikezdték, kritizálták, azokat a kritikusokat is büntették 1956-ban, 1968-ban, sőt 1970-ben Gdanskban halomra is lőtték őket. És egyszer csak eljutottunk odáig, hogy visszamenőleg érdemnek számított az akkori "értékek" kritikája.

Csak mostanában kezd látszani, hogy a mai "értékek" a régi "értékek átfestett utódai.

Mennyiben és mióta nem?

700 valahány képviselő - már, ha ők találták ki korunk őrültségeit - mégis csak egy szűk kör 500 millióhoz képest. És nem az a dolguk, hogy talajtvesztett ideológiát kényszerítsenek a társadalmakra. Vagy, hogy saját országukban kormányképtelen pártok képviselői az EP-ben falkába tömörülve választott kormányokat próbáljanak leckéztetni.

Annak idején a munkásosztály társadalomban betöltött vezető szerepe volt az a képtelenség, amit ránk erőltettek. Ma a szexuális devianciák mentálisan sérült csoportját, ezt a marginális réteget kezdik hasonló szerepbe helyezni. Röhejes lecsúszás a mai progresszívek múltjához képest, hogy ma már ezeket tekintik bázisnak. A munkásosztálynak azért komoly súlya volt a társadalomban.

Látom, sunnyogva kivonulsz az eredeti témából, és megpróbálsz azon a terepen vitézkedni, olyan témában, ahol én nem szóltam semmit. Vagy írtam egyetlen betűt is az EP képviselők megválasztásának módjáról?

Ha nem tudsz érvelni, ne menekülj, hanem inkább hallgass, mert rohadtul nevetséges vagy az erőlködéseddel.

A 14 diszlájkolót kérdezem: Mi az anyátok kínja nem tetszik ebben a kérdésfeltevésben?

"nick89 2022. december 8. 11:44
14
Szerinted a lopásra, rablásra, a nemzet kifosztására szervezett hazaffyas lózungokkal meg saját propagandatévékkel nyomuló bandát lehet bűnöző szervezetnek nevezni?

Válaszok:
| 2022. December 8. 11:48
csapláros | 2022. December 8. 12:22
Terbo | 2022. December 8. 12:34"

Hogy lenézed te a más világnézetű embereket, de nem baj..

Brüsszel először a városban található húsz no-go zónát kezelje.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés