Karácsony tett egy szívességet a Fidelitasnak, de ezzel el is felejtette a kampányígéreteit

2022. december 13. 16:00
Írta: Nagy Gábor
Nem úgy, ahogy ígérte (gyalogos-, kerékpárosbarát közterek kialakítása). Pláne nem annyiért, amennyiért lehetett volna (öt milliárd forinttal drágábban). De a Lánchíd-projekt részeként elkészült a Clark Ádám téri körforgalom. Örül viszont a baloldali főpolgármester, mert tavasszal lesz hova például petúniákat, büdöskéket ültetni, így a Fidelitasnak sem kell többé aggódnia a virágok állapotáért.

Egyértelmű, hogy fogy a levegő Karácsony Gergely körül. A baloldali főpolgármester ugyan biztos abban, 2024 tavaszán ismét az ellenzéki összefogással a háta mögött mérettetheti meg magát.

Meglephetik Karácsonyt az ellenzéki pártok, ha nem figyel

Kérdéses azonban, mit szólnak ehhez szövetségesei. A DK részéről Gyurcsány Ferenc lengette be elsőként, hogy egyáltalán „nem alapértelmezett” a városvezető támogatása. Később Komjáthi Imre, az MSZP újdonsült társelnöke is erről beszélt. Legutóbb pedig az LMP szúrt oda a főpolgármesternek, de immár nem párt-, hanem szakpolitikai alapon. Ungár Péter például azt írta, Karácsony „bő egy évvel a világ összes kamerájába belemondta, hogy a zöldpolitikának nincs meg a megfelelő támogatottsága Magyarországon”, most meg arról értekezik, „hogy a dugódíj rossz, a Lánchíd gyalogos híddá tétele bonyolult, és amúgy is a forgalomcsillapítás esetén olyan csúnyákat mondanak az autósok”. Képviselőtársa, Csárdi Antal meglátása szerint pedig a városvezető más zöld vállalások mögül is kifarolt már.

Mindent vissza, nyoma sincs Karácsony elveinek

Vegyük most a Lánchíd rekonstrukcióját és az ahhoz kapcsolódó beruházások, így a Clark Ádám tér felújítását. „Olyan utcákat alakítunk ki, ahol az emberek szívesen sétálnak vagy bicikliznek: ez jó az emberek egészségének, de a város egészének is. (…) Befogadó, mindenki számára használható köztereket alakítunk ki: felgyorsítjuk az akadálymentes közlekedés és közterek biztosítását” – ígérte Karácsony, még a 2019-es fővárosi kampánya idején. Csakhogy ebből (sem) lett semmi, hiszen minap jött a bejelentés: nem csupán a Lánchíd-projekt ért el olyan fázisához, amelynek köszönhetően december közepétől a buszok mellett a taxik, motorosok és kerékpárosok is átroboghatnak;

de a Clark Ádám tér is visszanyerte eredeti (!) formáját.

Nem az történt, amit a főpolgármester hangoztatott. És pláne nem az, amit a már általa is dirigált városvezetés célul tűzött ki: egy kisebbre szabott körforgalom, amely kompromisszumot eredményezett volna a gyalogos, kerékpáros és autós forgalom számára.

Furcsa mód, ha a Clark Ádám tér nem az eredeti formáját nyerte volna most vissza, hanem, mondjuk annak az elvnek a mentén haladtak volna Karácsonyék, amelyet 2019 őszétől elméletileg meghirdettek, de legalább hagyták volna végig futni az előző önkormányzat elképzeléseit, akkor ma úgy nézne ki a Lánchíd budai oldala, mint ami az eredeti, Tarlós István idején prezentált tervekben szerepelt. Vagy úgy, mint amit Magyar Kerékpárosklub vázolt fel, az önkormányzati voksolásokat megelőzően.

Voltak tervek, nem is egy, de nekik nem kellett

Nézzük az eredeti forgatókönyvet: „A szabadidős, pihenési és turisztikai lehetőségek javítása érdekében megújulnak, könnyen elérhetővé válnak és összekapcsolódnak a gyalogos- és zöldfelületek – közölte még 2019 nyarán a BKK. – Kitértek arra is, hogy épületek előtti járdák kiszélesítését, a megmaradó útfelületeken pedig új gyalogos átkelési lehetőségek kijelölését tervezik. (…)

A terveknek a gyalogos, a kerékpáros és a közösségi közlekedés előtérbe helyezését kell szolgálniuk.

Ugyanakkor a járműforgalom csillapítása mellett fennmarad a Bel-Buda és a pesti belváros összekötését biztosító fontos közlekedési folyosó forgalmi szerepe. A BKK tájékoztatása szerint Clark Ádám téren biztosítani kell a gyalogos terek növelését és az átjárás lehetőségét minden irányba.”

 

Részlet a projekt akkori irányítója, Forgács Dávid prezentációjából: szélesebb járdák, élhetőbb terek

 

Vessünk egy pillantást a kerékpárosok javaslatára is: legyen lényegesebben nagyobb hely biztosítva a gyalogosoknak; alakítsanak ki minden irányban kényelmes, biztonságos és folytonos kerékpáros kapcsolatot; egyik közlekedési módot se hozzák hátrányos helyzetbe. A részleteket ITT olvashatják.

 

A javasolt körforgalom a kis mérete ellenére is jellemzően nagyobb az átlagos budapesti körforgalmaknál, így minden gépjármű számára használható

 

De milyen lett?

 

Forrás: Facebook (Főmterv Zrt.)

 

Ilyen. Nincs nagyobb járdafelület. Nincsenek élhetőbb terek.

Ami újdonság maradt csupán, az az új útburkolat, valamint a minden bizonnyal visszakerülő virágágyás. Utóbbiról Karácsony nem is feledkezett el említést tenni, mert mint írta minap: „Emlékeztek, amikor ifjú fideszesek tavaly nyáron pár virágcseréppel, meg a lakájmédiával felszerelkezve felvonultak, hogy világgá kürtöljék: »énkezemmel« pusztítom el a Clark Ádám téri virágágyást, és ez botrány, tűrhetetlen, stb. Tudom persze, hogy ami a Fidesznek is ciki, azt csinálja a Fidelitas, de eddig nem sikerült átvinni náluk azt a tényt, hogy a legendás virágágyás, ahogyan a Lánchíd, nemhogy nem tűnik el, de megújul és megszépül.”

Hogy miért maradtak ki a zöld-, gyalogos- és kerékpárosbarát elképzelések a Clark Ádám tér „kialakításánál”, arra a baloldali városvezető kabinetfőnöke, Balogh Samu adta meg a választ, méghozzá egy Facebook-hozzászólásban: „A körforgalom megléte nagyon sok budapestinek nagyon fontos. Ez kiderült akkor is, amikor a kormányzati propaganda ok nélkül azt írta, hogy meg fog szűnni. Rengeteg megkeresés érkezett hozzánk. Ezzel együtt, szerintünk is fontos része Budapestnek. A körforgalom átépítése nem volt része a Lánchíd felújításának.

Számos olyan láthatatlan feladat járt volna vele (pl. közművek cseréje a felszín alatt), amire sem tervünk nem áll készen, sem a híd felújítását végző kivitelezőnek nem feladata.”

A főváros baloldali vezetése tehát ennyivel tudta le a projektet.

Nyitókép: Facebook

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés