Menekültekkel való bánásmód miatt elítélte Franciaországot az emberi jogi bíróság

2022. december 8. 18:37
A franciák nem nyújtottak ellátást több menekült számára, annak ellenére, hogy azt korábban egy francia bíróság megkövetelte.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtöki ítéletében elmarasztalta Franciaországot, amiért az állam nem nyújtott ellátást több menekült számára, annak ellenére, hogy azt korábban egy francia bíróság megkövetelte.

Már a francia bíróság is a menekültek mellett foglalt állást, de a határozatot nem hajtották végre

A strasbourgi székhelyű testület közleményéből kiderül: a panaszosok – két kongói és egy georgiai család tagjai – 2018-ban érkeztek a délnyugat-franciaországi Haute-Garonne megyébe, ahol a helyi prefektúrától – az állam megyei szintű képviseletétől – menedékjogot kaptak,

viszont kérelmezésük ellenére sem biztosítottak számukra sürgősségi elhelyezést.

Ezt követően a családok külön-külön a toulouse-i közigazgatási bírósághoz fordultak, amely jóváhagyta kérelmüket, és felszólította a prefektúrát, hogy keressen számukra szállást. A bíróság határozatát azonban nem hajtották végre.    

5 ezer euró kártérítés

A strasbourgi testület bírái úgy vélik, „a sürgősségi elhelyezéshez való jog, szociális jellegénél és céljánál fogva, hasonló a lakhatási vagy a szociális védelemi törvények keretében elismert jogokhoz”. A sürgősségi elhelyezés megtagadását ezért ebben az esetben nem lehet idegenrendészeti célból hozott döntésnek tekinteni, így polgárjogokat sért. Az ítélet azt is hozzáteszi, hogy habár a prefektúra szerint a regionális befogadólétesítmények telítettek voltak a panaszosok érkezése idején, a hivatal dolgozói nem tettek lépéseket, hogy tájékoztassák

a központi közigazgatást a sürgősségi elhelyezés során felmerült nehézségekről.    

A bíróság elmarasztalta a francia államot az illetékes közigazgatási hatóságok „teljes passzivitása miatt,” ami az illetékességi területükhöz tartozó közigazgatási bíróság határozatainak végrehajtását illeti, különösen az emberi méltóság védelmével kapcsolatos jogvitákban. A testület minden panaszos családnak 5 ezer euró kártérítést ítélt meg, illetve további 7015 eurót kiadásaik fedezésére.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Sebastien Nogier

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rendszerszintű ellensúlyok és jogállami fékek strukturális hiánya. Azt hiszem a forrásmegvonás indokolt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés