Békemegállapodás lehet, de béke nem - Mandiner Stratéga Kis-Benedek Józseffel (videó)

2022. december 8. 17:00
Az ukránok már nem élnek meg támogatás nélkül, mert nincs sem elegendő fegyverük, sem lőszerük. Minél tovább tart a háború, annál több lengyelországihoz hasonló rakétabaleset lehet. Hogyha létre is jön egy békemegállapodás, azok a pusztítások és veszteségek, amelyek voltak mindkét oldalon, szinte lehetetlenné teszik, hogy igazi béke legyen a két ország között. A Mandiner Reakció vendége Kis-Benedek József, korábbi katonai hírszerző, egyetemi tanár, az MTA doktora.

Proxyháború zajlik Ukrajnában, amelyet az ukránok nem így élnek meg, hanem identitásvédelmi háborúként, honvédő háborúként könyvelnek el – mondja Kis-Benedek József. A szakértő szerint ez egyben egy aszimmetrikus háború, amely 2-3 hét alatt véget ért volna, ha Ukrajna nem kap támogatást. Az oroszok viszont egy alapvető hibát vétettek: nem ismerték pontosan az ellenség képességeit és lehetőségeit, vagy a politikai döntéshozókhoz ez nem jutott el, mert félrevezették őket. Az ukránok más hibákat is elkövettek: túl sok fronton indították el a háborút. 

A volt katonai hírszerző szerint meg kell érteni Putyint is, mert ha békét, kompromisszumot keresünk, akkor mindkét fél megértésére törekedni kell. Az orosz elnök nem akarja elfogadni azt, hogy Ukrajna a nyugati szövetséghez tartozzon, mert azt konkrét biztonsági fenyegetésként élik meg. Emiatt mondják azt szerinte sokan, hogy hiba volt Ukrajnát meghívni a NATO-ba. Oroszország politikai és stratégiai szempontból viszont rosszabb helyzetbe került, mint a háború előtt volt. 

A teljes beszélgetésről itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható az alábbi linkre kattintva:

 

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés