Fenyegetőzik a Facebook, kilátásba helyezték, hogy törlik a híreket platformjukról

2022. december 6. 14:37
Egy amerikai törvényjavaslat akasztotta ki a Facebookot is üzemeltető Metát.

Egy új törvényjavaslat borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban, amely nagyobb mozgásteret biztosítana a hírportálok és hírügynökségek számára a Facebookon megosztott tartalmakért fizetendő díjakról szóló tárgyalásokban – írja a BBC. A törvény kiterjedtebb jogköröket biztosítana a kiadóknak és a műsorszolgáltatóknak, hogy kollektívan alkudhassanak a közösségimédia-vállalatokkal a hirdetési bevételek nagyobb részéért.

A Facebookot üzemltető Meta azonban ezt máshogy látja, szerintük a hírportáloknak épp ők biztosítanak nagyobb forgalmat, és a különböző felek azért teszik fel tartalmaikat a Facebookra, mert „ez előnyös számukra”.

Huzavona, fenyegetőzés

A Meta szóvivője azzal fenyegetőzött, hogy ha ezt a kongresszus elfogadja, akkor akár arra is sor kerülhet, hogy a híreket teljes mértékben törlik platformjukról. 

A törvényt támogatók (republikánusok és demokraták egyaránt) szerint azonban ha nem lépnek valamit, akkor a Facebook „gyakorlatilag egy hírportállá” fog változni. A BBC idézi Matt Stoller, az American Economic Liberties Project kutatási igazgatóját is, aki szerint a médiumokat „elevenen felfalja” a Meta.

A Meta erőfeszítései a Kongresszus zsarolására ismét bizonyítják, hogy ez a monopólium miért jelent fenyegetést világszerte a demokráciákra”

– fogalmazott.

Nyitókép: Josh Edelson / AFP

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a CIA és az ADL nem fogja megengedni nekik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés