Rendkívüli: a szankciók miatt megszűnik a benzinárstop

2022. december 06. 22:35

A hírt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója jelentette be kedd este! Mutatjuk a részleteket!

2022. december 06. 22:35
null

A Kormányinfó helyszínén van a Mandiner munkatársa is. Gulyás Gergely kedd este bejelentette: a szankciók életbe lépése zavarokat okoz Magyarország üzemanyag-ellátásában. A brüsszeli szankciók eredménye, hogy a Mol immár nem képes az eddigi 480 forintos áron biztosítani az üzemanyagot a lakosság számára.

A kormány a Mol javaslatát megfogadva az árstopot megszünteti

– jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„A Mol eddig bírta”

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, a helyzet tarthatlanná vált. A töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin-és dízel. Ilyen korábban nem történt – tette hozzá.

A Mol idén 2,2 milliárd liternyi üzemanyagot értékesített, míg tavaly 1,5 milliárdot. Több mint 500 millió liternyi üzemanyagot értékesítettek csak az elmúlt napokban

– részletezte Hernádi Zsolt.

Hozzátette, a Mol dolgozik azon, hogy minél előbb teljes kapacitáson üzemelhessen a Dunai Finomító. Hangsúlyozta:

Vissza kell állítani az importot, hogy a piacon újra megfelelő lessen az ellátás.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint ugyanis még arra is fel kell készülnünk, hogy amennyiben a Barátság-kőolajvezetéken további fennakadás lenne – itt Hernádi Zsolt emlékeztetett a korábbi fennakadásokra az ukrán-orosz háború, valamint egy korábbi rakétatámadás miatt –, legyen időnk átállni alternatív útvonalakra.

Részletek

Kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta:

az intézkedés 23 órától lép életbe.

Ennyibe fog kerülni a tankolás

Kérdésre válaszolva Hernádi Zsolt elmondta,

a Mol benzinkútjain 641 Ft lesz a benzin, 699 Ft a diesel literje.

Egy másik kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta, még a megemelt árral is az uniós üzemanyagárak alsó harmadában lesz az üzemanyag ára hazánkban.

Hernádi: A szankciók miatt kell megszűnnie az ársapkának

A Mol elnök-vezérigazgatója kérdésre válaszolva kijelentette azt is:

a szankciók miatt kellett kivezetni az ársapkát.

A szankciók miatt alakult ki olyan helyzet, ami miatt korábban bevezették az ársapkát, melynek szerepe világos volt. „Amikor elszabadultak az energiaárak és a brüsszeli szankciók erre még rátettek egy lapáttal, akkor ne egyszerre terítődjön a fogyasztóra az áremelkedés” – részletezte Hernádi. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Néhány napon belül normalizálódni fog az ellátás,

ugyanakkor az importőrök áruinak megérkezése természetesen további időt vehet majd igénybe – mondta egy másik kérdésre válaszolva az elnök-vezérigazgató. Már nyáron nagyon feszített volt a helyzet a benzinpiacon, de az ellátást akkor még sikerült biztosítani – tette hozzá egy másik kérdésre válaszolva.

A kormány mindaddig fenntartotta az ársapkát, amíg erre lehetősége volt

– válaszolta egy kérdésre reagálva Gulyás Gergely. A magyar családok érdekét az ársapka fenntartása szolgálta – tette hozzá.

További árstopokról

Munkatársunk, Görög Álmos kérdésére, miszerint mikorra várható döntés a december 31-ig életben lévő árstopokról, Gulyás Gergely elmondta, a kormány folyamatosan értékeli a helyzetet az árstopok esetében.

A Kormányinfó véget ért. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

Nyitóképen: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 807 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. december 07. 12:38
Hazugság. Nem kellett volna a normál üzemanyagból felspécizett, adalékolt üzemanyagokat gyártani és a kannás igényeket engedni. Ha a MOL állítása a hiányról megállna, a cseheknél és osztrákoknál is hiány lett volna, hiszen az orosz olajat lepároló pozsonyi finomító termelése 70 %-a oda megy exportra. Hazugság az export tilalom, bár jövőre lesz. Az orbánkormány akar az üzemanyagon még nagyobb extraprofit adót beszedni a MOL, mint lakossági sikerdíjas adószedő, közreműködésével. Sikerdíjas adószedő, mert minél több pénzt szed be, annál több marad nála.
nekoashi
2022. december 07. 11:56
Nem véletlenül butítja le az oktatást a fidess... Ha 3 millió agyhalottal tud csinálni 2/3-ot, akkor 4-5 millióval akár a 5/4 is meglehet! Legalább is a fidess-zombik szerint...... :))))
RoFe
2022. december 07. 11:26
Kb. 33%-al nőtt az üzemanyag felhasználás 2022 elején 2021-hez képest, szóval kb. annyival tankoltunk többet az ársapkásból, amennyivel most magasabb a piaci ár. Ez azt jelenti, hogy kb. ugyanannyit költöttünk üzemanyagra, mintha maradt volna a piaci ár, mert akkor nem mentünk volna ennyit. Legalábbis a korábbi, Covid-mentes években nem volt ekkora az utazási kedv. Mekkora lufi ez. Valami olcsó(nak tűnik), ezért többet veszek belőle, mint amúgy vennék és ezzel pont annyit költök, mintha a drágából vennél kevesebbet.
ppix
2022. december 07. 11:04
" Ugye, Magyarországnak azt sikerült elérnie, hogy miután ránk a szankciós tiltás nem vonatkozik, ezért Magyarország hozhat be Oroszországból olajat. Tehát attól nem kell tartanunk, hogy ellátási hiány lépne föl. " Orbán Viktor interjúja a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában forrás: Miniszterelnöki Kabinetiroda 2022. december 2. https://miniszterelnok.hu/orban-viktor-interjuja-a-kossuth-radio-jo-reggelt-magyarorszag-cimu-musoraban-33/ Csak az itteni agymosott hülyék szopják be hazug fasiszta kormányunk meséjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik