Lefullad a német-francia motor

2022. december 6. 14:41

Bauer Bence
Cicero
A németek erőtlenségét mindenhol fenyegetőnek érzik, különösen Közép-Kelet Európában.

„A francia-német motor le-le fulladgat. A német vezetési vákuumot Európa nagy részén is így érzékelik, és ez nem sok jót ígér. A német erőtlenséget fenyegetőnek érzékelik, különösen Közép-Kelet-Európában.

Alig több mint egy hónap múlva lesz 60 éves a Németország és Franciaország közötti, mérföldkőnek számító Elysée-szerződés. Az egykor ellenséges európai országok közötti, alapszerződésként is felfogható megállapodást 1963. január 22-én írta alá Charles de Gaulle és Konrad Adenauer, és a francia-német megbékélés úttörőjének, az európai közeledés modelljének és az élő nemzetközi megértés alapjának tekintették.

A szerződésből fakadó politikai, eszmei és erkölcsi törekvések messze a 21. századba is kisugároztak, és valódi értékalapot adtak Európának. A benne megalapozott megközelítések nagyban hozzájárultak az európai egyesüléshez, és igazolták az Európai Unió két legnagyobb országának azon akaratát, hogy együtt és szoros szimbiózisban vezessék a kontinenst, az európai integráció motorjának tekintve magukat.

Ez a motor azonban a közelmúltban megbicsaklott. Hogy ez mit jelent Közép- és Kelet-Európa, különösen Magyarország számára, arról itthon és külföldön egyaránt heves viták folynak. A magyarok nagy figyelemmel követik, hogy a német-magyar együttélés felborulása milyen hatással lesz a régióra és egész Európára.”

Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés