Lefullad a német-francia motor

2022. december 06. 14:41

A németek erőtlenségét mindenhol fenyegetőnek érzik, különösen Közép-Kelet Európában.

2022. december 06. 14:41
null
Bauer Bence
Bauer Bence
Cicero

„A francia-német motor le-le fulladgat. A német vezetési vákuumot Európa nagy részén is így érzékelik, és ez nem sok jót ígér. A német erőtlenséget fenyegetőnek érzékelik, különösen Közép-Kelet-Európában.

Alig több mint egy hónap múlva lesz 60 éves a Németország és Franciaország közötti, mérföldkőnek számító Elysée-szerződés. Az egykor ellenséges európai országok közötti, alapszerződésként is felfogható megállapodást 1963. január 22-én írta alá Charles de Gaulle és Konrad Adenauer, és a francia-német megbékélés úttörőjének, az európai közeledés modelljének és az élő nemzetközi megértés alapjának tekintették.

A szerződésből fakadó politikai, eszmei és erkölcsi törekvések messze a 21. századba is kisugároztak, és valódi értékalapot adtak Európának. A benne megalapozott megközelítések nagyban hozzájárultak az európai egyesüléshez, és igazolták az Európai Unió két legnagyobb országának azon akaratát, hogy együtt és szoros szimbiózisban vezessék a kontinenst, az európai integráció motorjának tekintve magukat.

Ez a motor azonban a közelmúltban megbicsaklott. Hogy ez mit jelent Közép- és Kelet-Európa, különösen Magyarország számára, arról itthon és külföldön egyaránt heves viták folynak. A magyarok nagy figyelemmel követik, hogy a német-magyar együttélés felborulása milyen hatással lesz a régióra és egész Európára.”

Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
209158783
2022. december 06. 21:49
A francia - német együttműködés legalja, szégyenteljes mélypontja lesz és remélhetőleg a két megalkuvó politikus bukását hozza, amennyiben kényszerítik az Európai Bizottságot Orbán megbélyegzésének felülvizsgálatára, ezzel szó nélkül hagyják polgáraik befizetett adójának ellopását. Talán, az EP, meg a többi felelős tagállam ezt nem hagyja.
masikhozzaszolo
2022. december 06. 17:11
A híd túl messze van "Állíts le a motort", mondta a pilótának. És a felhők közül kibukkant a német harckocsiezred.
olajfa1
2022. december 06. 16:41
A NÉMET-FRANCIA "VEZETŐ TENGELYT" megakasztotta a: -mingránsok hatalmas munkakedve... -a kínaiak szerepének a növekedése, -a genderőrület mindenek elé helyezése -a kelet-középeurópaiak az ázsiaiakkal való gazdaságának a növelése... -amitől ez a két ország vesztes lett... -az Ukrán háború, és ami vele járt... a sorozatos energiaszankciós öntökönbökési sorozatok... Ezek közül egy is sok lenne, és csökkenő lenne a GDP... de ez így együtt már a gazdasági halállal egyenlő!...
Majdmegmondomén
2022. december 06. 16:22
Ez inkább úgy tűnik - ahogy már Szarumán is megjósolta - egy új világrend van kialakulóban! Pont ezért akarták eltiporni Orbánt, mert tudták, hogy veszélyes a trónjukra. Most majd csendben beállnak mögé... (Bár sosem szabad elfelejteni, hogy ezek nem igazi barátok)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik