Több mint száz rakéta zúdult Ukrajnára

2022. december 5. 12:49
Ukrajna nagy részében légiriadó volt hétfő délután, Kijevben tömegek menekültek a metróállomásokra, kritikus infrastruktúrákat értek támadások.

Bendarzsevszkij Anton külpolitikai szakértő a Facebook-oldalán a következőket írta hétfő 12 óra után:

„Miközben éppen egy kijevi ismerősömmel volt egy kora délutáni betervezett interjúm az áram- és vízellátásról Ukrajnában, Oroszország rakétákat lőtt ki.

Az ukrán előzetes becslések szerint éppen most, ebben a pillanatban mintegy 107 szárnyas rakéta tart ukrán területek felé.

Nehéz lehet megérteni vagy egyáltalán átérezni ezt az ilyenkor emberbe szorult érzést, hogy mi lehet a vége, hová fog becsapódni egy-egy rakéta, mennyit sikerül leszednie az ukrán légvédelemnek.

A legtöbb rakéta a fekete-tengeri flottáról kilőtt Kalibr lehet. Ezek sebessége ~900 km óránként, vagyis egy órán belül lényegében mindegyik rakéta becsapódhat majd... A képen légvédelmi riasztás országszerte, a rakéták kiszámított röppályája alapján.”

Fotó: Facebook

A nemzetközi sajtó is felkapta a hírt

Később a nemzetközi sajtó is beszámolt a fejleményekről: Kijevben és más városokban is szóltak a szirénák a Reuters tudósítása szerint. Az ukrán légierő részéről közölték: a rakétákat már kilőtték, úton vannak; sőt egy második hullám is érkezhet majd.

Kijevben tömegek menekültek a metróállomásokra.

A Guardian arról is ír: néhány rakétát le tudott lőni az ukrán légvédelem, négyet Harkiv, egyet Dnipro és egy másikat Poltava régióban; ugyanakkor más robbanásokat is lehetett hallani.

A Kyiv Post hétfő délután folyamán arról számol be: Zaporizzsjában két ember meghalt és három megsebesült egy lakónegyedet ért robbanásban. A tengerparti Odesszából azt jelentették: teljesen elment a vízszolgáltatás. Szumi városában kilőtték az áramszolgáltatást. Krivij Rih városában is többfelé megszűnt az áramszolgáltatás.

Késő délutáni hírek szerint a kijevi régió kormányzója arról beszélt: a terület 40 százalékán elment az áram, néhány infrastruktúrát találat ért, „de nincsenek kritikus következmények”.

 

Az alábbi videóban a szakértő által is említett rakétákat lőnek ki hadihajókról:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Összesen 335 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha most sem fogynak ki a rakétákból, akkor nemtommivan.

De hát már kifogyott a rakétákból Oroszország...
De hát már megnyerte a háborút Ukrajna...

Mint nálunk egy időjárásjelentés! Alacsonyan repülő rakéták, hamarosan a magas nyomás lesz a meghatározó. szakadozni fog az ég alja...

Ti tényleg elmebetegek vagytok.

Még annak is silány.

Sajátos logika. Lehet, hogy kellett volna márciusban egy atombomba Lembergre? Ugyanezen levezetés mentén, nyilván.

Elmebeteg vagy.

Ezeket a bíróságokat sem az oroszok sem az amerikaiak nem ismerik el. Vagyis egy ilyenhez Moszkváig kell menni. Vagy Washingtonig.

És még el sem kezdődött a háború.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés