Vucic döntött: mégis ott lesz az EU-Nyugat-Balkán-csúcson

2022. december 5. 16:20
A szerb elnök azért vonakodott a részvételtől, mert Koszovó is jelen lesz az eseményen.

Mint ahogy arról a Mandiner beszámolt, Aleksandar Vucic vonakodott részt venni a keddi tiranai csúcson, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak – egészen idáig, a politikus hétfőn ugyanis bejelentette: mégis ott lesz az eseményen.

Szankciók, energetika, roaming

Szerbia elnöke a belgrádi közszolgálati televízió kérdésére válaszolva közölte, attól függetlenül, hogy a Nyugat-Balkán lesz a találkozó témája, és hogy legalább húsz résztvevő fog az Oroszország elleni szankciókról, valamint a Koszovóval fenntartott viszonyról nem megfelelő módon beszélni, jó lesz, ha legalább lesz ott valaki, aki válaszolni is tud a vádaskodásokra. Aleksandar Vucic arról is beszélt, hogy nem érti, a felek miért mindig két oldalról beszélnek, hiszen Szerbia mindent megtett, hogy a koszovói szerb kisebbséget és a békét védje.

Ha nem mennék Tiranába, lehet, hogy annak semmi haszna nem lenne, de nagy károkat okozhatna az országunknak”

– húzta alá.

Rámutatott, hogy a tiranai csúcson az európai uniós roamingdíjak eltörléséről, valamint az EU nyugat-balkáni országoknak szánt energetikai támogatásáról is szó lesz, ezek pedig a szerb állampolgárok számára jó hírek.

A hunyó: Koszovó

A szerb államfő a múlt csütörtökön „terrorista söpredéknek” nevezte Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, és közölte, nem hajlandó elmenni az EU-Nyugat-Balkán-csúcsra, mert Koszovó vezetői is ott lesznek, és szóba kerül majd Koszovó uniós vízumliberalizációja és uniós csatlakozási kérelmének benyújtása is. Mint mondta: a koszovói kormány olyan döntéseket hozott, amelyek Szerbia számára nem elfogadhatók, legutóbb például egy nem Belgrád-párti szerb politikust nevezett ki kisebbségi miniszternek.

A szerb elnök nem szeretne részt venni az EU-Nyugat-Balkán-csúcson

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Az 1,81 milliós országban mintegy százezer szerb él, az ország északi részén körülbelül ötvenezer főre tehető nagyobb tömböt képeznek.

(MTI)

Nyitókép: Milos Miskov /  Anadolu Agency / AFP 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés