Biden: Kész vagyok tárgyalni Putyinnal

2022. december 2. 6:56
Az amerikai elnök Macronnal találkozott. Új irány körvonalazódik?

Ahogy írtuk, Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön megerősítette, hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett, „széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért” – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a két vezetőnek a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélését követően tettek közzé. 

Azt is elmondta, hogy a közeljövőben nem tervez megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de hajlandó lenne erre, ha az orosz államfő „érdeklődést mutatna” az ukrajnai hadművelet befejezése iránt. Kiemelte, hogy ezt csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve tenné.

„Kész vagyok Putyin úrral beszélni, amennyiben valóban úgy döntene, hogy megoldást keres arra, miként tudna véget vetni a háborúnak. Eddig nem tett így”

– fűzte hozzá. Macron leszögezte: Ukrajna folytatódó háborús támogatása mellett a megfelelő időpontban készen fognak állni arra is, hogy „a békét építsék”. 

Más témákra téve Biden arról is beszélt, hogy Macronnal részletesen megvitatták a Washingtonban szeptemberben elfogadott, úgynevezett inflációcsökkentési törvénycsomagból fakadó kereskedelmi kérdésekkel kapcsolatos francia aggályokat. Mint mondta, az új szabályozást, amely egyebek között előnyben részesíti az amerikai mikrocsiptermelést és a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges berendezések alkatrészeinek gyártóit, sosem szánták arra, hogy kizárják az európai szövetségeseket. Biden egyben jelezte, hogy a szabályozáson még lehet változtatni.   

A francia elnök is úgy vélte, hogy

az amerikai inflációcsökkentési szabályozásnak nem volt célja, hogy nehézségeket okozzon az európai vállalatoknak,

ez inkább „egy nem szándékos mellékhatás” volt. „Közösen szeretnénk sikeresek lenni, nem egymással szemben” – hangoztatta.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kötve hiszem, hogy bidé ilyen bonyolult mondatokat képes legyen elmondani, pláne megfogalmazni.

Vagyis, amikor az USA elérte Oroszországnak az amerikaiak szerinti kellő meggyengítését, akkor Európa fizetheti az ukrán újjáépítést.

Macronnak fontosabbak az amerikai inflációcsökkentési törvény Franciaországra nézve kedvezőtlen hatásai, mint Ukrajna bármikor is.
És ez valahol érthetö.
Az a kár, hogy a békekötés ideje nem jött még el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés