Az ellenzék most azt teszi, amivel 2024-ben elveszítené az önkormányzati választásokat

2022. december 2. 16:08

Hamvay Péter
HVG
Ha így megy tovább, a Fidesz legyőzésének elvi lehetősége is elveszhet.

„Már a látszatát is feladják az ellenzéki pártok az összefogásnak, van, aki kicsi akar maradni, a DK és a Momentum viszont egyre leplezetlenebbül be akarja kebelezni a többieket. Ha így megy tovább, a Fidesz legyőzésének elvi lehetősége is elveszhet.

»Az egyesült ellenzék abban a formában, ahogy a választáson indult, megszűnt. Nincs. Vége. Elhunyt« – írta ki Facebook-oldalára Ungár Péter azt, amit sokan tudtak, illetve sejtettek, de a maga nyerseségében eddig nem mondott ki senki, pedig – az LMP társelnöke szerint is – »látványosabb, mint egy dromedár a füredi szabadstrandon«.

Az egyesült ellenzék halotti bizonyítványát persze nem most, és nem is csupán az LMP politikusa állította ki. A halál beálltát látta mindenki a választások elvesztésének pillanatában, amikor a bukott miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter egyedül állt ki a csalódott választók elé. Ha egyáltalán élt valaha az egyesült ellenzék, és nem egy egymáshoz nem illő darabokból összefércelt Frankenstein-szörny volt csupán. A pártvezetők azóta mindannyian nyilvánvalóvá tették, elsődleges céljuk saját közösségük megerősítése, pártjuk imázsának építése; összefogásról szerintük majd a választások idején kell beszélni.

Újdonság talán csak az, hogy legtöbbjük már nem is áltatja a választóit a kormányváltással, azzal, hogy létezne egy nagy megoldás, ami elvezethetne egy újabb rendszerváltáshoz. Mernek kicsik maradni; az LMP például világnézeti pártként zöldpolitikát szeretne csinálni, amivel akár azt is elérheti, hogy »újra magyar lesz a bolti paradicsom«. A Kunhalmi Ágnes mellé társelnökké előlépett Komjáthi Imrével beújító MSZP ugyanakkor a baloldali értékek őrzőjeként próbál életben maradni.

»Nincs más út: ki kell mondanunk az igazságot. Akkor is, ha az pillanatnyilag népszerűtlen« – kezdi erős felütéssel 12+1 pontját az Ungárhoz hasonlóan mostanság publicista babérokra törő Donáth Anna, aki korábbi írásaihoz hasonlóan egy mindenki által elfogadott ellenzéki vezetőben és kevesebb pártban véli megtalálni a siker kulcsát. De ennek mikéntjét a Momentum exelnöke is homályban hagyta. Mint a HVG kérdésére kifejtette: természetesen a Momentumban látja azt az erőt, »amely hosszú távon úgy tud az ellenzék élére állni, hogy közben integrálja, szövetségbe tömöríti a baloldalt«. Mindezt pedig »őszinte politikával« érné el. Ennek egyik eleme az, hogy bevallja, nem rövidtávfutásra, hanem maratonra kell számítania.”

Nyitókép: Mandiner Archív

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés