Ukrajna törésponton?

2022. december 1. 16:59
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér
Mostanra már a „békés” hétköznapokat nem a zavartalan energiaellátás, hanem a tervezett áramszünetek jelentik.

„Bár az elmúlt hetekben úgy tűnt egy átmeneti hadműveleti szünet állt be az ukrajnai háborúban, mindez csak a harcászati összkép felét mutatja. Ugyanis a heti rendszerességgel beérkező orosz rakétatámadások hullámai egyre nagyobb léptékben fejtik ki hatásukat az ukrán energetikai hálózatra. Immár Kijev sem titkolja, hogy csak idő kérdése az egységes áramhálózat összeomlása, miközben a Nyugat érdemben aligha tud e téren segíteni. Az ország a tél és a hideg beálltával egy rendkívül nehéz időszak előtt áll, amelyet nem biztos, hogy át tud vészelni.

E sorok írásakor Moszkva utoljára november 23-án támadta tömegesen az ukrán stratégiai infrastruktúrát, ám egyre több forrás szerint az elkövetkező napokban hamarosan újabb orosz művelet várható. Akárhogy is legyen, a legutolsó művelet után egy héttel annak hatásait Ukrajna még mindig nem volt képes kiheverni.

A november 29-én még Kijev mellett még Zaporozsjében, Lvovban és Dnyepropetrovszban került sor rendkívüli áramszünetekre kapacitásprobléma következtében.

Mostanra már a »békés« hétköznapokat nem az zavartalan energiaellátás, hanem a tervezett áramszünetek jelentik. A város katonai adminisztrációjának előző napi adatai alapján csak Kijevben a fogyasztók 55 százaléka esetében volt érvényben rendkívüli lekapcsolás, ami naponta hivatalosan öt – de a valóságban jóval több – órányi áramszünetet jelent. Még Gyenyisz Smigal miniszterelnök optimista becslései mellett is legalább a 20 százalékos folyamatos kapacitáskiesés tapasztalható, amely így nagyjából a város negyedét érinti folyamatosan. Ám az áramhiány a város egészére kihatással van, kezdve az akadozó – de inkább nem működő – távhő vagy vízszolgáltatással, de olyan alapvető áruk is hiánycikké kezdenek válni, mint a kenyér. Az internet- és mobilszolgáltatás szintén problémás, ám a kommunikációs csatornák működésének helyreállítását Kijev kiemelten kezeli.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Hasznos idióták” – mondta Lenin elvtárs azokra a nyugati kapitalizmusban élőkre, akik segítették a kommunisták hatalmát, terjeszkedését.
A legnagyobb méretű segítség az úgynevezett „Lend-Lease” (Kölcsönzés-bérbeadás) program volt az Egyesült Államok részéről.
Az amerikaiak a Lend-Lease keretében 1943-45 között az alábbiakat szállították a szovjeteknek:

Repülőgép 14,795 darab
Páncélos 7,056 darab
Jeep-ek 51,503 darab
Teherautó 375,883 darab
Motorkerékpár 35,170 darab
Löveg 8,218 darab
Golyószóró 131,633 darab
Vasúti kocsi 11,155 darab
Lokomotív 1,981 darab
Katonai bakancs 15,417,000 pár
és még sok egyéb.
(A szovjet katonáknak kiadták, hogy a lakosságnak azt kell mondani, hogy az a felszerelés, amin az olvasható, hogy "MADE IN THE USA", azt jelenti, hogy MADE IN (THE USSR FOR EXPORT TO) THE USA". De ezzel keveseket lehetett becsapni.)
Forrás: Norman Davies: No Simple Victory, World War II in Europe (Nem egy egyszerű győzelem, a második világháború Európában), 1939-1945, Viking, 2007, 36.old.

Most akkor ugyanennyit kell Ukrajnának is adni?

Az útvonalak térképen:
https://en.wikipedia.org/wiki/..:Map_US_Lend_Lease_shipments_to_USSR-WW2.jpg

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés