Mi lesz az apákkal?

2022. december 10. 21:01
Egyre több és egyre átfogóbb kutatás mutatja ki, hogy szerte a világon fokozódó mértékben csökken a spermiumok koncentrációja és mennyisége a férfiakban.

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban

 

A napokban végigszáguldott a tudományos ismeretterjesztő sajtóban egy friss kutatás összegzése, amely szerint a hímivarsejtek száma világszerte folyamatosan és drasztikusan csökken. A riasztó adatok pontos értelmezése még várat magára, de a hír arra mindenképpen jó, hogy felhívja a figyelmet egy, a kelleténél talán ritkábban hangsúlyozott terület, az apaság kutatásának izgalmas kérdéseire.

A férfiak hímivarsejtjeinek száma az elmúlt fél évszázad alatt a korábbi mennyiségnek a felére esett vissza,

s különösen figyelemreméltó, hogy a csökkenés felgyorsult az évezred fordulója óta – állapította meg a Jeruzsálemi Héber Egyetem friss tanulmánya.

A Hagai Levine vezette nyolcfős nemzetközi szerzői közösség által közölt publikáció egy óriási és megfejtetlen, az emberiség jövőjét meghatározó problémakörre mutat rá. A kutatók szerint jelentősen csökkent a spermiumok koncentrációja és mennyisége az eddigi kutatások adatai alapján – amelyek főleg Észak-Amerikára, Európára és Ausztráliára fókuszáltak 1981 és 2013 között. Ebben az időszakban azonban kevés felmérés született az afrikai, ázsiai és latin-amerikai térségekben ugyanerről.

A legújabb tanulmány minden kontinensre kiterjedő összegzést kívánt adni e feltűnő folyamatról. A tudósok is hangsúlyozzák, hogy jelentős tudáshiánnyal szembesültek, az eddigi kutatások még nem tudták megfejteni a hanyatlás okait. Az összegzett eredmények most rámutattak arra is, hogy a hímivarsejtek koncentrációja és mennyisége az úgynevezett harmadik világ kontinensein is csökken a fejlett világrészekhez hasonlóan.

És a vizsgálatok alapján a hanyatlás üteme a 21. században gyorsulóban marad.

Levine és kollégái az eddigi kutatások fókuszpontjait is összegezték. Voltak, akik a szegényebb országok terméketlen férfijait sújtó gazdasági és társadalmi terhekre mutattak rá.

Mások a biológiai összefüggésekre koncentráltak: a hímivarsejtek hanyatlása összefügg az érintett személyek morbiditásával és mortalitásával, csökkenő mennyiségük a tesztoszteron csökkenésével is jár, ellenben növeli a hererák vagy éppen a férfi nemi szervek anomáliáinak esélyét. Levine-ék idézik De Jonge és Barratt 2019-es kutatását, ők a mostanra kialakuló helyzetet egyértelműen válságnak írták le.

Ha a hímivarsejtek számának visszaesése ilyen drasztikus marad, az már a közeli jövőben veszélyt jelenthet: olyan szintet érhet el, ami egyértelműen a férfiak nemzőképességének a csökkenéséhez vezet szerte a világon. Hasonló kutatások már többször láttak napvilágot az előző évtizedben, azok azonban rendre egy-egy ország vagy kontinens vizsgálatait ismertették.

A mostani eredmény azért elgondolkodtató, mert a világ minden tájáról érkezett: 53 országból összesen 57 ezer férfit vizsgáló több mint kétszáz tanulmányt összesít. Ezek közös tanulsága az, hogy hamarosan

jelentősen nőni fog azon párok száma és aránya, amelyek orvosi segítség nélkül nem lesznek képesek a gyermekvállalásra.

A jelenség okait a szakemberek – akár a Human Reproduction Update című szaklapban most ismertetett összegzés kapcsán, akár a korábbi eredményeket elemezve – nem tudják egyértelműen meghatározni.

Szerepet játszhatnak környezeti vagy éghajlati hatások éppúgy, mint a stressszint „társadalmi méretű” emelkedése. De vannak, akik az emberiség egészének egyfajta evolúciós önszabályozó rendszerére vezetnék vissza a magyarázatot, vagyis hogy a túlnépesedés elleni világméretű ellenhatással lenne dolgunk.

A határozott állásfoglalástól azért óvakodnak a szakemberek, mert négy-öt évtized a statisztikai változások kimutatásához már elegendő, evolúciós jellegű átalakulások tettenéréséhez azonban még kevés. 

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Valószínűleg ez a kiváltó ok. Védekezik a bolygó."

Inkább az emberek jobban védekeznek. A betegségek ellen. Hajlandóak mindenféle műlöttyöt, orvosságot magukba bevinni, nehogy véletlenül megbetegedjenek. Ezt műveli mindenki, fiatalok, öregek, gyerekek, sőt a csecsemők is. Valaha az ötvenes években az iskolák tele voltak taknyos kölykökkel. Manapság ha ilyesmi elöfordul, otthon marad a gyerek is a szülő is. Erre szokták mondani, amit nyerünk a réven, veszítünk a vámon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés